Foto: F64
Uz Latvijas kinoteātru ekrāniem piektdien, 15.janvārī nonāks režisora Jāņa Streiča jaunākā filma "Rūdolfa mantojums", portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Foto galerija

Pirmizrādes seanss paredzēts kinoteātrī "Rīga" 18:00.

Filmas komanda pie uzņemšanas strādājusi trīs gadus un jau šobrīd zināms, ka šī ir otrā dārgākā filma Latvijas kinematogrāfa vēsturē. Vairāk līdzekļu tērēts tikai filmas "Rīgas sargi" uzņemšanai.

Kā ceturtdien, 14. janvārī laikrakstam "Diena" atklāja Nacionālā kino centra (NKC) vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis, filmas "Rūdolfa mantojums" izmaksas bijušas ap 1,4 milj.latu, no kuriem 773 677 latu dotējis NKC, savukārt Valsts Kultūrkapitāla fonds – ap 5000 latu.

Šī, visticamāk, būšot Streiča pēdējā pirmizrāde, jo ar finansējumu, kāds šogad piešķirts kino industrijai, neesot iespējams neko izdarīt, tā pirmizrādes dienā 15. janvārī LNT raidījumam "900 sekundes" paziņoja pazīstamais latviešu režisors.

"Kāds finansējums! Tie taču ir santīmi! Būs finansējums, esmu gatavs strādāt tālāk kaut tūlīt," piebilst Streičs, atdzīstot, ka jaunajai filmai "prasās turpinājums".

"Mēs varam, jo mūsos ir pamatīgs fundaments ielikts iekšā". Filmas vadmotīvs varētu būt - "mums pašiem kungiem būt, mums pašiem varoņiem", skatītājiem novēl režisors.

Streičs, kurš ir ne tikai filmas režisors, bet arī filmas scenārija autors, norāda, ka "Rūdolfa mantojums" ir tautiska filma, kurā prieki ar bēdām vijas un mīlestība dzīvotgribu vairo.

Jaunā spēlfilma "Rūdolfa mantojums" veidota pēc latviešu literatūras klasiķa Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem un atspoguļo notikumus, kādi varēja risināties pirms "Skroderdienām Silmačos". Šī filma ir Streiča veltījums Blaumanim ar patvaļīgu atskatīšanos uz notikumiem, kad Skroderdienu varoņi bija pavisam jauni. Tiem doti citi vārdi, kā arī darbība pārnesta uz daudz vēlāku laiku nekā Blaumanim.

Filmas režisors atklāja, ka savulaik bijusi doma uztaisīt filmā pašas "Skroderdienas", bet neviens neuzdrošinājās to darīt, jo Silmaču ļaužu dzīve ir skatuves klasika un savādāku interpretējumu ļaudis var arī nepieņemt.

Galvenās lomas filmā uzticētas jau zināmiem latviešu aktieriem. Filmā Rūdolfu Rūdupu atveidos aktieris Romualds Ancāns, kalponi Emīliju - Rēzija Kalniņa, Kārli - Arturs Skrastiņš, baronu - Uldis Dumpis, mācītāju - Jānis Paukštello. Tāpat filmā būs redzami tādi aktieri kā Dainis Gaidelis, Velta Straume, Venta Vecumniece, Ingrida Andriņa un citi.

Jaunajai filmai tautisku mūziku sarakstījis komponists, mūziķis un dziedātājs Uģis Prauliņš, kurš savulaik rakstījis mūziku arī Aigara Graubas filmām. Filmu "Rūdolfa mantojums", tāpat kā filmu "Rīgas sargi", producējis Andrejs Ēķis. Filmas operatori ir latviešu kino vecmeistari - operatori Gvido Skulte un Harijs Kukels.

"Rūdolfa mantojums" ir pirmā digitālā latviešu filma. Tas nozīmē, ka nav lentes materiāla, bet filmēts ar augstas izšķirtspējas kamerām HD kvalitātē. Neviens kinoprojektors nespēs projicēt tik skaidru attēlu, kāds tas ir oriģinālā, tāpēc filmas tehniskie izpildītāji aicina filmu rādīt ar attiecīgu HD projektoru un nodrošināt digitālo apskaņošanu visapkārt kinozālei.

Vienlaicīgi ar filmas pirmizrādi Latvijā tā būs skatāma arī Ņujorkā un Vašingtonā.

Vašingtonas "The Avalon Theatre" filmas pirmizrāde notika jau 14.janvāra vakarā. Piesakot filmu, Latvijas vēstnieks ASV Andrejs Pildegovičs, uzsvēra šo unikālo iespēju, kā arī atzina, ka filmas tapšana šajos ekonomiskās krīzes laikos ir vērā ņemams notikums. Uz izrādi bija pulcējušies aptuveni 100 Vašingtonas apkārtnes latvieši, kuri pēc filmas noskatīšanās neslēpa savu sajūsmu un izteica atzinību filmas veidotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!