Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ar apbalvošanas ceremoniju sestdien, 12. septembrī, noslēdzies 77. Starptautiskais Venēcijas kinofestivāls, kas ir pirmais šāda veida pasākums pandēmijas apstākļos. Festivāla galveno balvu – "Zelta lauvu" saņēmusi amerikāņu drāma "Nomadland" ar "oskaroto" aktrisi Frānsisu Makdormanu galvenajā lomā.

Filma, ko veidojusi ķīniešu izcelsmes režisore Hloja Žao (Chloé Zhao) tapusi pēc 2017. gadā izdotās grāmatas "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century". Tās galvenā varone Ferna pēc darba zaudēšanas sapako savu mantību un sēžas pie sava busiņa stūres, lai kļūtu par mūsdienu nomadu un dzīvotu ārpus konvencionālās sabiedrības. Šī ir Hlojas Žao trešā pilnmetrāžas spēlfilma. Venēcijā filma piedzīvoja pasaules pirmizrādi, plānots, ka uz lielajiem ekrāniem tā nonāks šā gada decembrī.

Neviens no filmas veidotājiem vai galveno lomu atveidotājiem uz ceremoniju ceļošanas ierobežojumu dēļ nebija ieradies.

Festivāla "Sudraba lauvu" kā Lielo žūrijas balvu saņēmusi Maikla Franko distopiskais trileris "Nuevo Orden", savukārt "Sudraba lauvu" kā labākais režisors saņēmis Kijoši Kurosava (Kiyoshi Kurosawa) par filmu "Wife Of A Spy".

Īpašā žūrijas balva piešķirta slavenajam krievu režisoram Andrejam Končalovskim par viņa jaunāko filmu "Dear Comrades" ("Dorogie tovarishchi").

"Volpi kausus", ko tradicionāli pasniedz labākajai aktrisei un aktierim saņēmuši Vanesa Kērbija (Vanessa Kirby) par galveno lomu filmā "Pieces Of A Woman", un Pjerfrančesko Favino (Pierfrancesco Favino) par galveno lomu filmā "Padrenostro".

Par labāko scenāriju godalgots Čaitanja Tamhane (Chaitanya Tamhane) par filmu "The Disciple", savukārt Marčello Mastrojani vārdā nosauktā balva jaunajiem aktieriem tikusi Ruholam Zemani (Roohollah Zamani) par darbu filmā "Sun Children".

Viss uzvarētāju saraksts atrodams Venēcijas kinofestivāla mājaslapā.

Jau ziņots, ka Venēcijas kinofestivāls šogad notika no 2. līdz 12. septembrim, īpaši ievērojot stingrus piesardzības pasākumus Covid-19 pandēmijas dēļ. Žūrijas priekšsēdētāja šogad bija austrāliešu aktrise Keita Blanšeta, savukārt festivāla atklāšanā par izcilu sniegumu visas karjeras laikā tika godināta aktrise Tilda Svintone.

Venēcijas kinofestivāls dibināts 1932. gadā un ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē. 77. festivāla oficiālajā programmā šogad bija iekļautas 63 filmas, no kurām 18 pretendēja uz festivāla galveno balvu "Zelta lauvu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!