Foto: Arhīva foto

Šā gada 12. aprīlī aprit 80 gadi kopš pasaulē nācis pazīstamais aktieris Imants Skrastiņš (1941–2019). Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, atceroties mākslinieku, piedāvā iepazīties ar radošās darbības fotogrāfijām un noskatīties spēlfilmu "Rita", kas atrodama vietnē "filmas.lv".

"Spēlē, Spēlmani, visu mūžu, visu mūžu un vēl aiz tā...". Šie vārdi ir no režisora Pētera Pētersona Aleksandra Čaka dzejas izrādes "Spēlē, Spēlmani!", kurā galvenās – Dzejnieka lomas atveidotājs bija Imants Skrastiņš. Šo uzvedumu uzskata par 20. gadsimta nozīmīgāko latviešu teātra izrādi, bet aktierim Imantam Skrastiņam tā bijusi spilgtākā, var teikt – mūža loma, ar kuru ierakstīta neaizmirstama lappuse mūsu teātra vēsturē.

Aktieris Imants Skrastiņš dzimis 1941. gada 12. aprīlī Skultē. Pēc Rīgas 1. vidusskolas un Latvijas Valsts konservatorijas absolvēšanas uz Latvijas Jaunatnes teātra skatuves viņš aizvadījis gandrīz 30 gadu (1963-1992). Mākslinieks aktīvi darbojies arī Radioteātrī gan kā aktieris, gan režisors. Imantu Skrastiņu skatītāji pazīst arī kā kinoaktieri. Filmējoties jau skolas laikā, viņš debitēja kino spēlfilmā "Rita" (1957), kurai vēlākos gados sekoja lomas vairākās Rīgas kinostudijas un televīzijas spēlfilmās.

Astoņdemitajos gados Imants Skrastiņš bijis arī populārs komponista Raimonda Paula dziesmu izpildītājs, no kurām pazīstamākā ir "Mikrofona-80" aptaujas uzvarētājdziesma "Kamolā tinēja".

Par savu profesionālo darbību mākslinieks saņēmis gan skatītāju atzinību un mīlestību, gan augstus valsts apbalvojumus.

1989. gadā Skrastiņš saņēma LPSR Tautas skatuves mākslinieka nosaukumu, bet 2003. gadā kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri. Aleksandra Čaka balvas laureāts (2001) un sava drauga aktiera Edgara Liepiņa piemiņas aizbildnis.

Dažādās intervijās Imanta Skrastiņa kolēģi viņu raksturojuši kā neatkārtojamu personību, kurai piemitis valdzinājuma spēks, vīrišķīgs šarms, brīnišķīga humora izjūta un lieliskas manieres. Viņš bijis vienkāršs, sirsnīgs, atsaucīgs un pretimnākošs. "Mākslinieks ar atvērtu sirdi, kas pulsē uz plaukstas...," tā par Imantu Skrastiņu teikusi kolēģe Guna Kārkliņa.

Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, atceroties mākslinieku Imantu Skrastiņu, piedāvā iepazīties ar radošās darbības fotogrāfijām un noskatīties spēlfilmu "Rita". Arhīva vietnē pieejama informācija arī par citiem dokumentiem, kas saistīti ar mākslinieku.

Imants Skrastiņš mūžībā devās 2019. gada septembrī, 78 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!