Foto: Arhīva foto, LETA

Otrdien, 7. maijā, 100. dzimšanas dienā tiek pieminēta ilggadējā Valmieras Drāmas teātra aktrise Ruta Birgere (1924-2019). Zīmīgajā jubilejā sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valmieras zonālā valsts arhīvu un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu piedāvājam aplūkot fotogrāfijas, kurās redzama jubilāre, kā arī mākslinieces radošā mūža liecības.

Ruta Birgere pēc Drāmas (tagad Nacionālā) teātra studijas beigšanas gadu nostrādājusi šajā teātrī, bet 1950. gadā uzsākusi darbu Valmierā, kur aktrise kalpoja skatuvei līdz mūža galam. Rutas Birgeres pēdējā loma Valmieras Drāmas teātrī bija 2017. gadā - Vecais kalpotājs Albēra Kamī darba "Pārpratums" iestudējumā.

Foto: Matīss Markovsks. Skats no Valmieras teātra izrādes "Pārpratums"

Aktrise tiek raksturota kā smalka, sievišķīga māksliniece, kas saviem jaunības laika tēliem piešķīra lirisku smeldzi un apvaldītu temperamentu, bet pēdējo gadu lomās burtiski kūsāja no enerģijas, asprātības un viegluma, kāds raksturīgs tiem, kas zina ko vairāk gan dzīvē, gan mākslā.

Kolēģi teātrī Rutu Birgeri sauca par Rūķi, jo viņa kā teātra talismans vienmēr bija klātesoša, uzmanīga, visu zinoša un iemiesoja 20. un 30. gadu izpratni par lietu kārtību.

2014. gada 7. maijā savu 90. dzimšanas dienu Ruta Birgere svinēja, spēlēdama Večiņu izrādē "Gribu, bet baidos".

Aktrise iejutusies arī vecmammas lomā Renāra Vimbas filmā "Es esmu šeit", kura 2016. gada festivālā "Lielais Kristaps" tika atzīta par gada labāko spēlfilmu. Tajā pašā gadā pirmizrādi piedzīvoja par viņu uzņemtā režisores Lienes Laviņas dokumentālā filma "Tev, Rūķi".

Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere Ruta Birgere 2013. gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2007. gadā, "Spēlmaņu nakts" ceremonijā, aktrise tika godināta par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!