Foto: F64

Pēc somu rakstnieces Sofijas Oksinenas romāna "Attīrīšanās" veidotais Jaunā Rīgas teātra jauniestudējums "Muša" varētu būt tiešs trāpījums skatītāju uztverē, intervijā "Dienas Izklaidei" teic JRT aktrise Baiba Broka, uzsverot, ka pagātni nevar tā vienkārši aizslaucīt.

Iestudējumā vēsturiski fakti tiek atklāti caur ļoti personīgu prizmu, stāsta aktrise, paužot gandarījumu, ka režisore Inese Mičule izvēlējusies iestudēt JRT tieši šo darbu un nav gājusi vieglāko – izklaides ceļu.

Iestudējuma darbība risinās vēsturiski sarežģītajos 20. gadsimta 40. un 90. gados. Par lielu popularitāti guvušo romānu aktrise ir dzirdējusi pretējus viedokļus – esot tādi, kas grāmatas emocionālo uzjundījumu uztver pretimnākoši, savukārt citi brīnās, kādēļ šodien vajadzētu no jauna uzjundīt tik drūmo kara un deportāciju tēmu.

"Atceroties, ka reiz Latvijas valsts mums ir nākusi ar tādām grūtībām, pagātni nevar vienkārši aizslaucīt, lai šodien mēs varētu dzīvot tā mīļi, labi un jauki," sarunā ar "Dienas Izklaidi" saka Broka.
"Varētu jautāt, vai tagad ir tas īstais brīdis. Nu kad tad vēl? To nedrīkst aizmirst – ir jāapzinās vēsture, un jāizdara secinājumi, lai atpazītu lietas, kas notiek šodien, metodes, kādas tiek izmantotas starpvalstu attiecībās," uzskata aktrise.

"Galvenajai varonei Alīdei, kad dzīve pēkšņi tiek salauzta, nākas izdarīt smagas izvēles. Visas cerības un sapņi tiek aizslaucīti vienā naktī, taču jocīgākais, ka dzīve turpinās," izrādes saturu ieskicē Broka, taču piebilst, ka ir svarīgi nepastāstīt visu, lai nenozagtu skatītājam izrādi.

Jau ziņots, ka Ineses Mičules veidotā izrāde "Muša", kas ir Oksinenas romāna "Attīrīšanās" dramatizējums, JRT pirmizrādi piedzīvos 3. martā. Galvenajā lomā būs redzama aktrise Elita Kļaviņa. Baiba Broka spēlēs galvenās varones Alīdes māsu Ingelu. Izrādē būs redzami arī JRT aktieri Gatis Gāga, Inga Alsiņa, Jevgeņijs Isajevs, Gundars Āboliņš un Andis Strods.

Oksinenas romāns koncentrējas uz veco patiesību, ka tas, kā cilvēks nodzīvo savu mūžu, atkarīgs ne vien no laika un valsts, kurā viņš piedzimis, bet arī no viņa pieņemtajiem lēmumiem un dzīves laikā izdarītā. Daļa izrādes varoņu dzīvo cilvēces vēstures traģiskākajā posmā – Otrais pasaules karš izposta ģimenes, sapņus un alkas pēc mīlestības. Izrāde stāstīs arī par to, kas notiek pēc tam – pēc kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!