Foto: F64
Ar atmiņu stāstiem un kopābūšanu 27. janvārī Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā nosvinēta kādreizējā Jaunatnes teātra dzimšanas diena.

Kā allaž teātra mākslas cienītājiem bija iespēja satikt bijušās Jaunatnes teātra aktrises Antu Krūmiņu, Veltu Skursteni, Tamāru Soboļevu, Ludmilu Leimani un, protams, aktrisi Elvīru Baldiņu, kura vasarā svinēs 100. jubileju.

Šoreiz dzimšanas dienas īpašais viesis bija izcilais fotogrāfs Gunārs Binde, kurš no 1962. gada līdz 1964. gadam bija Jaunatnes teātra gaismotājs, bet turpmākajos gados, būdams profesionāls foto mākslinieks, savos darbos ir iemūžinājis skatuves māksliniekus un darbiniekus.

Latvijas PSR Jaunatnes teātris savu darbību sāka 40. gadu sākumā un pastāvēja līdz pat 1992. gadam. Zīmīgajā datumā – 27. janvārī – 1941. gadā teātris tika atklāts ar izrādi "Zelta atslēdziņa" par koka puisēnu Buratino.

1940. gadu beigās teātris ievācās Lielās sabiedriskās sinagogas telpās, Lāčpleša ielā 39, savukārt uz labi zināmo ēku Lāčplēša ielā 25, kur atrodas Jaunais Rīgas teātris, Jaunatnes teātra trupa pārvācās 1979. gadā, kad jau bija uzcelts jaunais Dailes teātris.

Ziedu laikus Jaunatnes teātris piedzīvoja 20. gadsimta 70. un 80. gados, kad teātra mākslinieciskais vadītājs bija Ādolfs Šapiro. 1992. gadā teātris tika slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!