Foto: Monta Tīģere
Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkā pirms sezonas atklāšanas, kas paredzēta 2. septembrī ar Pētera Čaikovska baleta "Gulbju ezers" pirmizrādi, veikta pilnīga nama publiskās daļas dezinfekcija.

Kā uzsver LNOB pārstāvji, darīts viss, lai šī būtu viena no drošākajām vietām Rīgā. "Ar vislielāko atbildību esam parūpējušies par skatītāju plūsmas organizēšanu, distances nodrošināšanu un citiem piesardzības pasākumiem," raksta LNOB pārstāve Irbe Treile.

Iekļūšana operā

Lai izvairītos no drūzmēšanās, ieeja skatītājiem tiks nodrošināta pa piecām ieejām. Ieeja pa galvenajām durvīm no skvēra puses paredzēta skatītājiem parterā un beletāžā. Savukārt, ieeja balkonos – Aspazijas bulvāra pusē. Pie ēkas būs izvietotas norādes.

Latvijas Nacionālā opera un balets pirms apmeklējuma aicina skatītājus atcerēties – ja ir kādas elpceļu saslimšanas pazīmes, labāk uz izrādes apmeklējumu atcelt un ar savām ieejas biļetēm ieprieciniāt draugus.

Biļešu personalizācija

Iegādājoties biļetes, skatītāja vārds, uzvārds un kontaktinformācija ir ievadīta elektroniskajā sistēmā. Ja skatītājs vēlēsies biļeti nodot draugam vai mainās līdznācējs, kontaktinformācija pirms izrādes jāreģistrē šeit. Šos datus varēs mainīt neierobežoti. Ja plāni mainās pēdējā brīdī, skatītājs pie ieejas kontaktinformāciju norādīs anketā.

Dokuments

Apmeklējot izrādi, skatītāji pie ieejas tiks lūgti uzrādīt dokumentu ar fotogrāfiju, kurā minēts vārds un uzvārds (ID karte, skolēna, studenta vai pensionāra apliecība, autovadītāja apliecība u.c.). Ja vārds nesaskanēs ar biļetē norādīto vai dati iepriekš nebūs piefiksēti, skatītājam lūgsim aizpildīt anketu ar kontaktinformāciju.

Sēdvietas zālē un distances starpbrīžos

Sēdvietas zālēs ir fiksētas un izvietotas atbilstoši noteikumiem, ievērojot viena metra distanci starp tām. Sēdvietas, ko izmantot nav paredzēts, ir aizsegtas. Lai pasargātu sevi un citus, tiek lūgts ievērot divu metru distanci starpbrīdī, kā arī pirms un pēc izrādes. Gan zālē, gan publiskajās telpās ir izvietotas norobežojošās lentas, kas palīdzēs izvairīties no drūzmēšanās.

Kafejnīca

Kā stāsta LNOB pārstāve, visas operas kafejnīcas darbosies, taču tajās ir noteikts maksimālais cilvēku skaits, kas vienlaikus drīkst uzturēties telpā (norādīts pie ieejas katrā kafejnīcā). Kafejnīcas apmeklējuma laikā jāievēro divu metru distanci.

Jau ziņots, ka LNOB sezonu atklās ar jaunu Pētera Čaikovska baleta "Gulbju ezers" iestudējumu, kas pirmizrādi piedzīvos jau 2. septembrī. Prinča Zigfrīda lomā 2. un 4. septembrī pirmo reizi Latvijā viesosies viens no šobrīd vadošajiem baletdejotājiem pasaulē, Londonas Karaliskā baleta premjers Vadims Muntagirovs. Viņa skatuves partnere Odetas-Odīlijas lomā būs Jūlija Brauere. Baleta horeogrāfs-inscenētājs Aivars Leimanis jaunajā uzvedumā saglabājis Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova oriģinālo horeogrāfiju.

Jaunajam iestudējumam izsmalcinātus un īpaši greznus tērpus veidojis viens no izcilākajiem mūsdienu amerikāņu kostīmu māksliniekiem Roberts Perdziola (Robert Perdziola), kurš ar panākumiem radījis baletu un operu vizuālo tēlu Metropolitēna operā, Amerikas baleta teātrī, Bostonas baletā, Čikāgas Liriskajā operā, Somijas Nacionālajā operā un citviet. Iedvesmojoties no Bavārijas karaļa Ludviga Otrā sapņu pilīm Lindenhofas un Neišvānšteinas, jaunu, krāšņu scenogrāfiju veidojis spāņu mākslinieks Huans Giljermo Nova (Juan Guillermo Nova). Baleta "Gulbju ezers" pirmizrādi diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!