Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) 29. augustā pulksten 19 gaidāma pirmizrāde darbam "Nasing spešal", kuras pamatā ir viena no ilgākajām Saeimas sēdēm atjaunotās Latvijas vēsturē – tā sākās 2008. gada 11. decembrī, turpinājās līdz nākamās dienas rītam un pēc nedēļu ilga pārtraukuma noslēdzās 2008. gada 18. decembrī, kopā ilgstot 28 stundas un 16 minūtes.

Kā atgādina izrādes veidotāji, sēdes darba kārtībā bija nākamā gada valsts budžeta un tā pavadošo likumprojektu grozījumi un Administratīvi teritoriālās reformas likums. Tobrīd Latviju skāra pasaules ekonomiskā un vietējā politiskā krīze, un, kaut gan valdības un Saeimas īstenotie pasākumi vēlāk tika nodēvēti par "veiksmes stāstu", tie būtiski iedragāja Latvijas sabiedrības uzticību valdībai un parlamentam nākotnē.

"Nasing spešal" tekstu veido Saeimas deputātu un valdības pārstāvju runātais sēdes laikā, ko izrādes radošā komanda pārstrādājusi krāsainā dokumentālā mozaīkā, skatītājiem tuvplānā atklājot aizrautīgu cīņu par varu un vēlētāja balsi, raksta ĢIT pārstāvji.

Izrādes dramaturgs un režisors ir Andrejs Jarovojs. Izrādē piedalās Ansis Bētiņš, Artūrs Čukurs, Jana Ļisova, Elizabete Skrastiņa un Mārtiņš Upenieks. Radošajā komandā darbojas komponiste Linda Leimane, video un kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa.

Nākamās izrādes 4. septembrī pulksten 18 Ventspils koncertzālē "Latvija" un 18. septembrī pulksten 19 Ģertrūdes ielas teātrī. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!