Foto: Publicitātes foto
Trīs latviešu autoru darbi iekļauti starp 119 Eiropas labākajām mūsdienu lugām, liecina informācija lugu kataloga sastādītāju Eiropas teātru konvencijas (European Theater Convention – ETC) mājaslapā.

Starp labākajiem darbiem iekļautas: Ingas Gailes luga "Āda", Jāņa Baloža "Visi mani prezidenti" un Laura Gundara "Advents Silmačos".

Ingas Gailes lugas "Āda" iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2011. gada novembrī, Ģertrūdes ielas teātrī. Izrādi, kas tiek dēvēta par poētisku lielpilsētas balādi varēs noskatīties arī šajā sezonā. Izrādē Ādama un Ievas mīlestības meklējumus mūsdienu Rīgā izspēlē aktieri Anta Aizupe un Ivars Krasts.

Lugu "Visi mani prezidenti", kuras autors ir Jānis Balodis, 2011. gada pavasarī "Dirty Deal Teatro" un Latvijas Nacionālā teātra kopprojektā "Tests" iestudēja režisors Valters Sīlis. Izrāde 2011. gada "Spēlmaņu nakts" ceremonjā saņēma balvu kā labākais latviešu dramaturģijas iestudējums.

Luga ir par trim Latvijas prezidentiem un reizē stāsts par latviešiem gan pagātnē, gan tagadnē, gan iespējamā nākotnē. Patiesi notikumi mijas ar fantāziju, kad prezidenti meklē savas lomas uz vēstures skatuves un tam ar gaidām seko Latvijas tauta. Izrādē prezidentu un pārējo personāžu lomas spēlē Latvijas Nacionālā teātra aktieri Madara Botmane, Ivars Kļavinskis un Toms Liepājnieks.

Savukārt pieredzējušā latviešu mūsdienu dramaturga Laura Gundara lugu "Advents Silmačos" vienlaicīgi iestudēja gan Valmieras, gan Liepājas teātros. Luga ir turpinājums klasiskajam Rūdolfa Blaumaņa dramaturģijas darbam "Skroderdienas Silmačos".

Lauris Gundars jaunajā lugā rāda situāciju, kas notiek ar Silmaču mājas ļaudīm, kad nosvinētas kāzas, Aleksis "dabūjies" ar Elīnu, Zāra ar Joski un Antonija ar Dūdaru. Vai pēc tam seko mūžīgā laime?" par izrādi stāsta tās veidotāji.

Izrādi Liepājas teātrī iestudējis Ģirts Ēcis, bet Valmierā – Fēlikss Deičs.

Eiropas teātru konvencija ir bezpeļņas organizācija, kas dibināta 1988. gadā. Tās biedri ir teātra mākslas profesionāļi no vairāk kā 20 Eiropas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!