"Esmu laimīgs, ka esam publikai vajadzīgi," smaidā atplaukst aktieris Leons Krivāns, kura mēģinājumu laiki Dailes teātrī pēc ilgāka pārtraukuma ir sadalīti stingrā grafikā un drīzumā gaidāmā pirmizrāde izraisa patīkamu satraukumu. Jau 25. janvārī Dailes teātra Kamerzālē būs skatāms īpašs iestudējums - "Pirmā grēka līcis", kurā līdzās Krivānam pulcēts Dailes teātra zelta fonds – Olga Dreģe, Gunārs Placēns, Ilze Vazdika, Juris Strenga, Lidija Pupure, Venta Vecumniece un Aivars Siliņš.


Jaunais iestudējums esot tāda sadzīviska padarīšana, kuras tēlus vārdos neesot viegli ietērpt, izrādi raksturo aktieris.

"Šajā iestudējumā grūti tēlus raksturot, būtībā esam mēs paši. Caur mums tas Hānberga materiāls tiek uz skatuves spēlēts. Tā nav izteikta dramaturģija. Hānbergs jau ir žurnālists un tur daudz arī pats Auškāps pielicis klāt," telefonsarunā īsi pirms pirmizrādes stāsta Leons Krivāns.

Atgādinām, ka pēc Ērika Hārberga tāda paša nosaukuma darba motīviem veidotais iestudējums "Pirmā grēka līcis" Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos 25. janvārī. To veido režisors Kārlis Auškāps.

Uz jautājumu, vai neesot grūti, Krivāns priecīgs saka, ka neesot viss: "Profesionālam aktierim vienmēr ir interesanti. Materiāls jāsaprot un jāpieņem. Dažreiz loma padodas vieglāk, dažreiz grūtāk. Īpaši tad, ja jāsastopas ar rīcību vai rakstura īpašībām, kas pašam dzīvē ir svešas. Bet tās grūtības jau ir tas interesantākais, tas jau tas aktiera darba skaistums."

Izrādē "Pirmā grēka līcis" pulcēti daudzi Krivāna vienaudži. Par kopīgo sastrādāšanos aktieris neslēpj gandarījumu un pauž milzīgu pateicību režisoram Auškāpam, kurš uzskatījis par vajadzīgu teātra vecmeistarus sasaukt kopā. Visi esot labi saspēlējušies, saprotas no pusvārda un priecīgi atkal darīt to, ko prot vislabāk. "Aktieris, jau nav tik profesija, bet dzīvesveids," labi zināmo patiesību vēlreiz uzsver aktieris.

Par iestudējumu, kuru režisors nosaucis par "gandrīz kāzu reportāžu astoņās epizodēs", patlaban lielu interesi izrāda arī skatītāji. Katrā ziņā tie, kuri bijuši ģenerālmēģinājumos jauniestudējumu uzņēmuši atsaucīgi.

"Patīkama tā sajūta, ļoti patīkama - ka esi vajadzīgs," teic Krivāns. "Nezinu vai teātrim, bet skatītājam gan," mazliet aktiera sacītajā ieskanas rūgtums, tomēr lielāks ir prieks par to, ka līdz pat aprīļa sākumam biļetes uz jauno iestudējumu ir izpārdotas un izziņotas arī pāris papildizrādes.

Iespējams, skatītājam tieši šāds teātris šodienas daudzveidīgajā skatuves mākslā ir pietrūcis, spriež Krivāns, aicinot visu paaudžu skatītājus uz Ērika Hānberga darba skatuves versiju.

Pats nesen bijis uz Nacionālā teātra Ziemassvētku iestudējumu "Sudraba slidas". "Nu tāds īpatnējs darbiņš bērniem," vērtē aktieris, solot savu kolēģu veikumu turpmāk skatīties biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!