Foto: Gatis Dzērve-Tāluts
12. aprīlī pulksten 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās pirmizrādi piedzīvos sajūtu teātra izrāde "Grāmata zīmē", kas stāsta par kādas ģimenes piedzīvoto 20. gadsimta 70. Gados, portālu "Delfi" informē izrādes režisore Liene Šmukste.

Neilgi pēc 1940. gada 9. augusta, kad Latvija nokļuva PSRS valstu sastāvā, tika pieņemts lēmums sastādīt aizliegto grāmatu sarakstu un iznīcināt bibliotēku fondu. Aizliegtās grāmatas dedzināja, skaldīja kā malku, samala makulatūrā. Par aizliegto grāmatu glabāšanu draudēja sods. Taču cilvēki slēpa gramatas arī tādās vietās, kur nekad neviens neiedomātos tās meklēt – saldētavā sviesta pikucī, citu grāmatu vākos, pieliekamajos kambaros, drēbju kaudzēs, ierokot zemē, paslēpjot bēniņos.

Izrādes "Grāmata zīmē" veidotāji kādas ģimenes piedzīvoto 1974. gadā stāsta ar sajūtu teātra palīdzību, kur priekšroka tiek dota skatītāja paša iztēlei. Izrādes stāsts tiek atklāts caur pieskārieniem, smaržu, garšu un skaņu, skatītājam esot ar aizsegtām acīm. Tāpēc izrāde ir piemērota cilvēkiem no 15 gadu vecuma, skatītājiem bez latviešu valodas zināšanām, kā arī skatītājiem ar redzes traucējumiem.

"Sajūtu teātris ir vēl pavisam jauns un neierasts mākslas žanrs Latvijā. Tas ir teātris, kur skaņas, garšas, smaržas un pieskārieni ir galvenajās lomās, kur attēli zaudē savu spēku un priekšroka tiek dota iztēlei. Tas ir teātris, kurā visa uzmanība tiek pievērsta skatītājam un viņa sajūtām. Izrādes apmeklētājs, vienlaikus, ir gan "skatītājs", gan aktīvs izrādes dalībnieks. Esam raduši teātri baudīt "tradicionāli", taču sajūtu teātris ļauj iepazīt pasauli un gūt neparastu pieredzi caur piecām mums svarīgajām maņām - dzirdi, tausti, garšu, smaržu un redzi," raksta Šmukste.

Darbs tapis izrādes radošajai komandai sadarbojoties ar "Sajūtu teātra" (Theatre of Senses) vadītāju no Lietuvas Karolīnu Žernīti.

Iestudējumā piedalās aktieri: Maija Arvena, Ieva Džindža, Emīls Krūmiņš, Jana Ļisova un Andis Strods. Radošajā komandā darbojās: režisore Liene Šmukste, dramaturģe Anna Belkovska, māksliniece Evita Bēta, skaņas konsultants Jēkabs Nīmanis, izpildproducente - Kristīne Šmiukše.

Tuvākās izrādes: 13. aprīlī pulksten 15.00, 10. maijā pulksten 18.00 un 11. maijā pulksten 15.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!