Foto: Skats no izrādes "Vērtību apziņa"
Ieskandinot 40 gadu jubilejas sezonu, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) Horeogrāfijas katedra 19. septembrī plkst. 19.00 aicina visus dejas cienītājus uz Latvijas Nacionālās operas Jauno zāli, kur tiks izrādīti trīs laikmetīgas dejas viencēlieni trīs horeogrāfu – dažādu laikmetīgās dejas skolu pārstāvju – iestudējumos, portālu "Delfi" informē JVLMA pārstāvji.

Laikmetīgās dejas vakarā Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas katedras studenti un absolventi izdejos beļģu horeogrāfa Krisa de Feitera (Chris de Feyter) izrādi “The Rival Packs” (Sāncenšu bari), amerikāņu horeogrāfes Džūlijas Brodi (Julie Brodie) izrādi “Dream 4walls” un mūsu pašu jaunās horeogrāfes Egijas Abarovičas darbu “Vērtību apziņa”.

Beļģu laikmetīgās dejas skola, ko projektā pārstāv Kriss de Feiters, ieņem vienu no vadošajām vietām horeogrāfijas mākslā gan Eiropā, gan arī pasaulē. ASV laikmetīgās dejas skolai, kas projektā pārstāvēta ar Džūlijas Brodi izrādi, ir raksturīga cieša saikne ar modernās dejas tradīcijām, kas veido savdabīgu skatījumu uz laikmetīgās horeogrāfijas principiem un nosaka modernās/laikmetīgās dejas žanrisko robežu izzušanu. Lai iepazīstinātu Latvijas publiku ar jauno horeogrāfu veikumu, veidojot Laikmetīgās dejas vakara koncepciju, programmā tika iekļauts arī JVLMA maģistrantes Egijas Abarovičas darbs – saturīga, uztverama un ļoti dejiska izrāde.

Horeogrāfs Kriss de Feiters kopš bērnības ir bijis saistīts ar dažādām fiziskajām praksēm: cirku, cīņas mākslām, laikmetīgo deju. Uzaudzis kopā ar pieradinātu vilku un daudz no viņa mācījies, vēlāk studējis vilku bara hierarhiju un apjautis tās līdzību ar cilvēku sabiedriskajām struktūrām. Horeogrāfu ļoti interesē cilvēku un dzīvnieku instinktīvā rīcība, uzvedība un komunikācija, un savos darbos viņš allaž iekļauj tēmas par sabiedrības sociālajiem aspektiem. Šo tēmu horeogrāfs turpina pētīt arī izrādē “The Rival Packs”. Tā kā Kriss de Feiters Latvijā uzturēsies veselu nedēļu, no 13. līdz 16. septembrim tiek organizēta atklātā laikmetīgās dejas meistarklase.

Džūlija Brodi ir Kenjonas koledžas (Kenyon College, ASV) asociētā profesore, laikmetīgās dejas, klasiskās dejas, horeogrāfijas un kinezioloģijas pasniedzēja, Lābana kustību analīzes un Labanotācijas sertificēta speciāliste, vairāku zinātnisko publikāciju autore, grāmatas “Deja un somatiska” (“Dance and Somatics”) līdzautore. Dejas izrāde “Dream 4walls” radusies Fulbraita programmas ietvaros, strādājot ar JVLMA studentiem pagājušā studiju gada pavasara semestrī. Tās tapšanā sākotnējo iedvesmu sniegusi Rīgas arhitektūra – pārsteidzoši izteiksmīgās fasādes, saplaisājušo, pussabrukušo un skaisti atjaunoto sienu pretstats, krāsas, formas un līnijas, pat grafiti.

Jaunās horeogrāfes Egijas Abarovičas darbu “Vērtību apziņa” diplomdarbu vērtēšanas komisija vienprātīgi atzina par 2016. gada absolventu labāko darbu.

Biļetes uz pasākumu nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!