Foto: Publicitātes foto
Mūžībā aizgājusi baleta soliste Lora Ļubčenko (05.02.1950., Rīga - 27.02.2011., Kanāda), portālu "Delfi" informē LNO pārstāvji.

Ļubčenko bija Latvijas Nacionālās operas baleta trupas soliste no 1974. līdz 1991.gadam, no 1991. līdz 1993.g. darbojās kā LNO baleta pedagoģe, 90. gadu nogalē pārcēlās uz Kanādu, kur strādāja par klasiskā dejas pedagoģi.

Loras Ļubčenko repertuārā bija vadošās lomas klasiskajos baletos "Žizele", "Dons Kihots", "Apburtā princese", "Gulbju ezers", kā arī Džuljeta S.Prokofjeva "Romeo un Džuljeta", Gajanē A.Hačaturjana baletā "Gajanē", Kristīne J.Karlsona baletā "Ugunī" u.c. L.Ļubčenko bija Vissavienības baleta mākslinieku konkursa Maskavā zelta medaļas ieguvēja 1976.gadā, 1977.gadā ieguva diplomu "Par labāko klasisko duetu" Trešajā starptautiskajā baleta konkursā Maskavā.

"Nepaklausība un klusums, divi it kā nesavienojami pretpoli, piederas Lorai Ļubčenko. Cauri visām lomām man jādomā par mazu, spītīgu meiteni ļaunā baletlikteņa priekšā. Viņa atrod sevī to brīnumsērkociņu (fejas zizli, vīlas mirtes zaru), kam degot pasaule brīnišķīgi pārvēršas. Liktenis sakņūp neatlaidības priekšā, un tagad jau viņa, atraidītā balerīna, neglītais pīlēns, ir noteicēja, bet liktenis – izpildītājs," tā par Ļubčenko rakstīja Eriks Tivums grāmatā "Nakts ar balerīnu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!