Foto: A. Veisbārdis

Talantīgā aktrise Astrīda Kairiša 8. aprīlī svin 75 gadu jubileju. Par godu viņas dzimšanas dienai Latvijas Nacionālais arhīvs publiskojis Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā atrodamos fotodokumentus ar dažām no aktrises spilgtākajām lomām.

Par godu aktrises jubilejai Nacionālā Kino centra portālā www.filmas.lv uz laiku ievietota filma, kurā aktrisei ir viena no viņas kinomūža skaistākajām, nopietnākajām un populārākajām lomām – pirms 40 gadiem spēlētā skolotāja Laura režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska filmā “Ezera sonāte” (1976).

Filma Ezera sonāte portālā būs skatāma līdz maija beigām, kad apaļu jubileju svinētu arī Gunārs Cilinskis (1931-1992). Portālā ievietota filmas restaurētā kopija, kuras izgatavošanu Nacionālais Kino centrs finansēja 2008. gadā, izmantojot ES fondu līdzekļus.

1941. gadā Rīgā dzimusī aktrise pēc Dailes teātra III studijas beigšanas 1962. gadā sāka strādāt Liepājas teātrī, kur pārliecinoši sevi pieteica ar Madaras lomu Rūdolfa Blaumaņa lugas "Salna pavasarī" iestudējumā u.c. lomām. Kopš 1968. gada Astrīda Kairiša ir viena no izcilākajām Nacionālā teātra aktrisēm, kura ir spoži atveidojusi daudzas lomas – Zani lugā "Pūt, vējiņi!", Antoniju "Skroderdienās Silmačos", Isabellu iesudējumā "Spānijas Isabella", Spīdolu lugā "Uguns un naktīs u.c.

Debitējot ar Lienītes – māsas Annas lomu 1961. gada spēlfilmā "Pieviltie", Astrīda Kairiša ir atveidojusi arī daudzas spilgtas kinolomas – Ievu "Tauriņdejā", Zani spēlfilmā "Pūt, vējiņi!", Lauru "Ezera sonātē", Justīni filmā "Trīs minūšu lidojums" u.c.

Astrīda Kairiša saņēmusi vairākus skatuves mākslas apbalvojumus, tai skaitā 2011. gadā "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Aktrisei piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

"Kaut arī ārēji trausla, Astrīda Kairiša ir aktrise un cilvēks ar milzīgu garīgu spēku un dzīvesgudrību. Tā vairs nav tikai sievišķīga intuīcija un neticams jūtīgums, ar kādu viņa savulaik radījusi izcilas lomas. Teātra ikdienā, kas, mākslas darbiem topot, ne vienmēr ir harmonijas mājvieta, Astrīda Kairiša svārstīgos brīžos un izkāpinātās emocijās allaž ir savveida atskaites punkts, kas ar sirdi sajūt un zina, kā saglabāt cilvēcību," par aktrisi teikts Nacionālā teātra mājaslapā.

Foto: Astrīda Kairiša savā 70. jubilejas izrādē "Augu dienu koku paēnā" (2011)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!