Foto: Agnese Zeltiņa
2016. gada 2. , 3. aprīlī un 18. maijā Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē izskanēs Gundara Grasberga, Kārļa Kazāka un Māra Bīmaņa uzvedums "Jušanas", portālu "Delfi" informēja teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rimševica.

"Jušanas" ir mūzikas, dzejas un stāstu vakars, kurā mākslinieki paši meklē savu pieaugšanu, spoguļojoties Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Vizmas Belševicas dzejas un stāstu rindās, atspīdot paši ar savām dziesmām, saviem vārdiem un sajūtām.

"Jušanas" ir ceļš, kuru, vienā laikā, vienā pilsētā un uz vienas ielas augušie Grasbergs, Kazāks un Bīmanis, ir katrs citādi gājuši, lai sastaptos un kopā stāstītu par pieaugšanu no saknēm līdz mirklim, kurā apzināties, ka tālāk ir jārada pašiem. Vispirms pašiem sevi. Pa ceļam uz galotnēm.
Kā apgalvo uzveduma dalībnieki: ""Jušanas" Latvijas Nacionālā teātra LMT Jaunajā zālē ir mēģinājums satvert laiku, vārdu un mūziku vienā mirklī, vai pusotrā stundā."

Gundars Grasbergs ir viens no spilgtākajiem savas paaudzes aktieriem, viņš "Jušanu" vakaros ļausies piedzīvotajam un sapņotajam, pašam nozīmīgākajās latviešu autoru dzejas rindās un stāstos. Ne pirmo reizi aktieris ar savu mūzikas sajūtu papildinās Kārļa Kazāka dziesmu skanējumu, papildinot ar basģitāras un klavieru skaņām.

Mūziķis Kārlis Kazāks nereti saviem nozīmīgākajiem mūzikas notikumiem ir izvēlējies Latvijas Nacionālo teātri, un arī "Jušanu" vakarā atskaņos savas un citu autoru dziesmas, dziedot, spēlējot ģitāras un trompeti.

Jau ierasts blakus Kārlim Kazākam redzēt un saklausīt vienu no Latvijas emocionālākajiem un izsmalcinātākajiem ģitāristiem, Kārļa Kazāka domubiedru grupā "Oceanfall" – Māri Bīmani.
Kārlis Kazāks ir Latvijas Nacionālā teātra izrāžu cikla "Īstie" dalībnieks un viens no tā autoriem. Viņš radījis mūziku teātra izrādēm "Cilvēks Karamazovs" un "Jaunā ārsta piezīmes" (Latvijas Nacionālajā teātrī), "Emīls un Berlīnes zēni" (Latvijas Leļļu teātris) un "Pielipīgie vārdi" ("Dirty Deal Teatro").
Kazāks ir arī muzikālā velobrauciena "Velomūzika" idejas autors un organizētājs. Muzikālos koncertceļojumos četru gadu laikā pa Latvijas attālākajām vietām ar velosipēdiem ir nobraukti jau 2500 kilometri, nospēlējot vairāk nekā 70 koncertus.

Pats, nebūdams latgalietis, Kārlis Kazāks ir saņēmis Latgaliešu Kultūras balvu "Boņuks" par latgaliešu valodas popularizēšanu.

Biļetes uz uzvedumu Nacionālā teātra kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!