Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā teātra OKartes Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos Tenesija Viljamsa lugas "Pērnvasar negaidot" (Suddenly, Last Summer) iestudējums. Izrādes režisors ir Vladislavs Nastavševs, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Dzejnieks Sebastians Vineibls ir galvenā persona vairāku cilvēku dzīvē vēl gadu pēc savas negaidītās nāves. Faktiski, pēc nāves, kurā viņa māte vaino viņa māsīcu Katrīnu, viņš ir vēl dzīvāks nekā dzīves laikā. Realitāte kļūst relatīva, un ne tikai pašam dzejniekam, bet arī viņu fatāli mīlošajai mātei, kas gatava atriebties pasaulei, un radiniekiem, kas baidās pazaudēt mantojumu.

Vladislavs Nastavševs norāda: "Izrādē vēlos parādīt lugas personāžu uztveres smalkumu, attiecību sarežģītību, kā arī mākslas darbu neviennozīmīgo iespaidu uz cilvēka pasaules un realitātes uztveri. Kas notiek ar cilvēku, kurš saskaras ar mākslas darbu – gleznu, grāmatu vai teātra izrādi? Vai tiešām māksla uz cilvēku iedarbojas suģestējoši? Vai varbūt otrādi – māksla atņem cilvēkam spēju lūkoties uz lietām neiespaidojoties no mākslas darba, saglabājot savu pirmatnējo lietu uztveri."

Dzejnieka nāve gadu pirms lugā atainotajiem notikumiem, nosaka tās darbību. Lugas personāži, mēģinot izprast Dzejnieku un viņa nāves iemeslus, kļūst par kāda dīvaina inscenējuma tēliem – izrādās, ka viņa nāve bija šī Dzejnieka mākslas darbs, viņa pēdējā poēma. Līdz ar to sabrūk robeža starp realitāti nu iztēli.

Lomās: Ināra Slucka, Inese Pudža, Jānis Āmanis, Dace Bonāte, Lāsma Kugrēna, Lolita Cauka un Kaspars Aniņš. Tuvākās izrādes: 21., 30. martā un 11., 22. aprīlī.

Vladislavs Nastavševs (1978) ir dzimis Rīgā, studējis aktiermākslu Sanktpēterburgā (Krievijā) un režiju Londonā (Central St. Martin's College of Art and Design), strādājis gan Lielbritānijā, gan Austrālijā, gan Krievijā.

Viņa izrāde "Mitjas mīlestība" 2010.gadā ir nominēta gan Dienas balvai kultūrā, gan "Spēlmaņu nakts balvai" kategorijā Jaunie skatuves mākslinieki. Vladislavs Nastavševs pazīstams arī pēc izrādēm "Puiši smaržo pēc apelsīniem" un "Sņeguročka", kura aizvadītajā rudenī tika izrādīta festivālā "Homo Novus". 2011.gada novembrī Dirty Deal Teatro projekta "Tests" ietvaros pirmizrādi piedzīvoja viņa izrāde "Dzin".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!