Foto: Jānis Deinats
Jaunā Rīgas teātra (JRT) kolektīvs, pirms 2019/2020. gada sezonas atklāšanas 14. augustā pulcējās uz tradicionālo kopbildi, šoreiz tās uzņemšanai izvēloties simbolisku vietu – Lāčplēša un Tērbatas ielas krustojumu ar pašlaik būvnieku un Valsts Nekustamo īpašumu strīdu krustugunīs nonākušo JRT ēku fonā.

Ar kopīgo pulcēšanos un fotografēšanos JRT kolektīvs uz brīdi nobloķēja satiksmi Lāčplēša ielā, bet teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis sola, ka šādi tiks darīts ik gadu, atgādinot par valsts politisko, birokrātisko un juridisko bezspēcību.

Savā oficiālajā "Instagram" kontā Hermanis raksta: "Pirms diviem gadiem mēs atstājām mājas un šai sezonai jau vajadzēja sākties tur atgriežoties. Vakar vakarā nobloķējām Lāčplēšielu. To mēs atkārtosim turpmāk katru gadu sezonai sākoties. Ikgadu. Par atgādinājumu šīs valsts politiskajai, birokrātiskajai un juridiskajai bezspēcībai."


Atgādinām, ka 15. augustā notikušajā sezonas atklāšanas preses konferencē Jaunā Rīgas teātra (JRT) trupa pauda nesapratni par izveidojušos konfliktu starp būvnieku "ReRe Būve 1" un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), savukārt Alvis Hermanis neslēpa viedokli, ka konfliktam ir kāds zemūdens akmens.

Hermanis preses konferencē sacīja, ka jautājums nav par "pāļiem un urbšanu", bet gan pilnīgi par citu. JRT režisora ieskatā par šo jautājumu vismazāk vēlās runāt politiķi, jo "tieši būvnieki" ir tie, kuri viņus sponsorē.

Jau vēstīts, ka JRT rekonstrukcija būtībā apstājās aizvadītā gada novembrī, kad, reaģējot uz apkārtējo māju iedzīvotāju sūdzībām par plaisu parādīšanos, būvlaukumā tika apturēti pāļu dzīšanas darbi. Septiņu mēnešu laikā pasūtītājam – VNĪ – un būvniekiem tā arī neizdevās vienoties par risinājumu, kas ļautu būvdarbus turpināt. Tādēļ 23. jūlijā VNĪ valde nolēma vienpusēji lauzt ar "RERE Būve 1" noslēgto līgumu par JRT rekonstrukciju. Līgums uzteikts no 13. augusta.

VNĪ ir vērsusies tiesā ar prasību par līgumsoda piedziņu no "RERE Būve 1". Savukārt būvkompānija, vēršoties tiesā ir panākusi, ka VNĪ kā prasības nodrošinājums ir piemērots aizliegums slēgt jebkādus darījumus, tajā skaitā līgumus ar citām būvkompānijām par darbu turpināšanu JRT projektā. Tāpat tiesa lēmusi, ka VNĪ aizliegts pieprasīt no būvniekiem jebkādu summu izmaksu, pamatojoties uz bankas izsniegto avansa maksājumu garantiju vai apdrošinātāja izsniegto galvojumu.

Atgādinām, ka šā gada 1. augustā VNĪ un "RERE Būve 1" pārstāvji, kā arī arhitekte Zaiga Gaile piedalījās diskusijā "Delfi TV ar Jāni Domburu". PIlnu raidījumā ierakstu skaties šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!