Foto: LETA

Par Nacionālā teātra pagājušās sezonas labākajiem aktieriem atzīti Lolita Cauka un Gundars Grasbergs, kuri saņēma attiecīgi Elzas Radziņas kulonu un Kārļa Sebra gredzenu.

Savukārt Veltas Līnes gredzenu kā labākā aktrise mīlētājas lomā saņēma Ināra Slucka. Par gada izrādi atzīts jauniestudējums "Voiceks", bet visvairāk nodarbinātie aktieri bijuši Līga Zeļģe un Mārtiņš Egliens.

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis sarunā ar žurnālistiem pirmdien ieskicēja jaunās sezonas iezīmes, kas būšot ļoti dažāda ar raibu piedāvājumu. Kopumā sezonā būšot skatāmi 16 latviešu autoru iestudējumi: gan klasiķi – Rūdolfs Blaumanis, Jānis Jaunsudrabiņš un Vizma Belševica, gan arī jaunie dramaturgi – Rasa Bugavičute un Jānis Balodis.

Vēl teātra direktors uzsvēra, ka nākamajā gadā Blaumanim apritētu 150 gadu, tādēļ teātra repertuārā būs "Purva bridējs" Elmāra Seņkova režijā, "Indrāni" Valtera Sīļa režijā un tradicionālās "Skroderdienas Silmačos" Indras Rogas režijā.

Tāpat jaunajā sezonā iecerēts realizēt izglītojošu izbraukuma projektu skolēniem. Tā būs izrāde lekcija par to, kā top izrādes – stāsts skolēniem par teātra būtību ar mērķi viest interesei apmeklēt izrādes.

Kopumā 2011./2012.gada sezonu Rubenis vērtēja kā labu - teātri apmeklējuši teju 200 tūkstoši skatītāju, kas ir par 12% vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Savukārt vidējais zāļu piepildījums bijis 80,15%, nospēlēta 481 izrāde - vidēji 53 izrādes mēnesī.

"Biļetes vidējā cena bija 6,6 lati, un, neskatoties uz dažādiem apstākļiem, esam spējuši noturēties un biļešu cenas īpaši nepalielināt," klāstīja Rubenis un piebilda, ka šajā sezonā biļešu cenas nav plānots mainīt.

Rubenis pastāstīja, ka pagājušajā gadā kopējie ieņēmumu bija 2,5 miljoni latu, no kuriem 805 tūkstoši bija valsts dotācija.

Runājot par izaicinājumiem tuvākajā nākotnē, Rubenis norādīja, ka jāpanāk, lai skatītāji teātri apmeklētu biežāk. "Katrs skatītājs ir jāieinteresē, lai viņi izrādes vēlētos apmeklēt biežāk," viņš piebilda.

Rubenis arī pastāstīja, ka jaunajā sezonā būs arī īpaši piedāvājumi skolēniem. "Būs atsevišķas izrādes, kurās skolēniem būs atlaides," paskaidroja Rubenis.

Pagājušajā sezonā populārākās izrādes bijušas "Latgola.lv", "100 g žurkas", "Tikai tā" un "Sudraba slidas".

Pēdējā Spēlmaņu naktī Latvijas Nacionālais teātris ieguva astoņas balvas par 2010./2011.gada sezonu un ir saņēmis arī 26 nominācijas par 2011./2012.gada sezonu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!