Foto: Publicitātes foto
Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pirmizrādi piedzīvos Raiņa "Pūt vējiņi!" iestudējums, kura režisors ir Dž.Dž.Džilindžers. Šoreiz klasiskais Raiņa dramaturģijas darbs sadarbībā ar komponistu Kārli Lāci un dzejnieku Jāni Elsbergu veidots kā mūzikls. Galvenajā – Baibas lomā dziedātāja Aija Andrejeva vai jaunā aktrise Everita Pjata, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Darbs pie mūzikla "Pūt, vējiņi!" jau aizsācies agrā pavasarī, aktieriem strādājot ar vokālajiem pedagogiem un apgūstot sarežģīto muzikālo materiālu, bet šonedēļ aktieri nodoti Ingas Krasovskas rokās, kas visu nedēļu strādā, veidojot mūziklam horeogrāfiju.

Režisors sarunā ar portālu "IrLiepāja.lv" pirms pirmizrādes ir lakonisks savos izteikumos, vien norādot, ka Raiņa darbs "Pūt, vējiņi!" "ir jaudīgs stāts, kurā iekļauts viss attiecību spektrs".

Savukārt Aija Andrejeva laikrakstam "Latvijas Avīze" pirmizrādes nedēļā atzinusi, ka aicinājums spēlēt Liepājas teātrī bijusi pirmā nopietnā saskare ar Raini.

"Ko tur slēpt, skolā nebiju nekāda Raiņa pielūdzēja. Viņš ir sarežģīts, arī tagad viņu grūti uztvert. Protams, pašlaik dzīvoklī kaudzēm stāv Raiņa darbi. Mums izveidojusies cieša saite - reizēm pat aprunājamies. Kad braucu gar Raiņa pieminekli Esplanādē, pie sevis solu, ka darīšu visu, kas manos spēkos," teikusi dziedātāja.

Viņa atminas - leģendāro Rīgas kinostudijas filmu ar Esmeraldu Ermali galvenajā lomā skatījusies ar aizrautību. "Bērnībā mani uztrauca tā slīkšanas aina, nesapratu - kā tā var, neticēju šim stāstam. Atceros, mamma stāstīja par Esmeraldu Ermali, par to, ka šī loma ievirzījusi viņu uz aktrises ceļa. Tagad pati dzīve man piespēlējusi izdevību izdzīvot šo pieredzi, iejusties aktrises ādā." Jautāta, vai "Pūt, vējiņi!" neliks nākotnē nopietnāk pievērsties teātrim, Aija sarunā ar laikrakstu norādījusi, ka dzīve rādīs.

Raiņa darbs "Pūt, vējiņi!" ir ne tikai viena no autora daiļrades, bet arī latviešu literatūras virsotnēm. "Pūt, vējiņi!" ir viena no visvairāk iestudētajām Raiņa lugām – gan tieši pārnesot notikumus uz skatuves, gan veidojot modernu un citādu skatījumu uz Raiņa darbu.

Šoreiz Raiņa lugu jaunās skaņās pārveidojuši Kārlis Lācis, Jānis Elsbergs un Evita Mamaja, taču, kā akcentē Elsbergs "esmu šo lugu pusgada garumā krustu šķērsu izpētījis, esam to izpreparējuši dažādos veidos, taču palikām pie Raiņa shēmas, sižeta un pamatlīnijām. Daļa no teksta ir mana, atsevišķos gadījumos, kur varēja un kur sižets un mūzika ļāva, es ņēmu fragmentus no Raiņa - vai nu burtiski, vai to viegli pārveidojot. To pašu darīju ar tautasdziesmām – iekļāvu oriģinālās vai nedaudz pārveidotas, tieši tāpēc minam, ka mūzikls tapis pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem". Elsbergs uzver arī, ka tekstu radīšana mūziklam viņam bijis liels izaicinājums, tāpat kā komponistam Kārlim Lācim, kuram "Pūt, vējiņi!" ir pirmais mūzikls, bet ne pirmais darbs teātrī. Lāča mūzika ir ļoti kolorīta – līdzās latviskajiem akcentiem pamanāmi gan Balkānu, gan spāņu motīvi.

Iestudējumā piedalās gandrīz visi Liepājas teātra aktieri. Galvenajās lomās varēs redzēt Edgaru Pujātu (Uldis), Everitu Pjatu vai viesmākslinieci Aiju Andrejevu (abas dublēsies Baibas lomā), Kasparu Kārkliņu (Gatiņš), Agnesi Jēkabsoni (Zane), Egonu Dombrovski (Didzis), Inesi Kučinsku (Māte), Signi Ruicēnu, Madaru Melni (abas dublēsies Andas lomā), Andu Albuži (Orta) un Sigitu Jevgļevsku (Ciepa). Pārējie iejutīsies puišu un meitu lomās. Izrādei scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmus – Ilze Vītoliņa.

Izrādei scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmus – Ilze Vītoliņa.

Jau vēstīts, ka no 11. oktobra "Pūt, vējiņi!" singlu "Div' dūjiņas" iespējams noklausīties Liepājas teātra mājas lapā www.liepajasteatris.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!