Foto: LETA

Latviešu režisors Valters Sīlis uzaicināts Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī veidot izrādi par traģiskajiem notikumiem Viļņā 1991.gada 13.janvārī.

Kā portālam "Delfi" stāsta pats režisors, ideja par šādas izrādes veidošanu ir bijis abpusējs lēmums. "Lietuvieši bija redzējuši "Leģionārus", un tas radīja pārliecību, ka varam veidot arī šo iestudējumu," saka režisors. Izrādē, kuras nosaukums būs "13.janvāris", tiks vēstīts par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un to, kā šie notikumi ietekmēja Lietuvas iedzīvotāju dzīves.

"Stāstu kopums tiks veidots sadarbībā ar aktieriem. Visi pieci lietuviešu aktieri tajos gados vēl bija jaunieši vai bērni. Lielā mērā stāsts balstīsies uz viņu pieredzi, taču pie dramaturģiskā materiāla darbosies arī lietuviešu dramaturgs un Jānis Balodis no Latvijas. Darbs varētu būt interesants."

Vaicāts, kā, viņaprāt, Lietuvas publika varētu uztvert nelietuvieša veidotu izrādi par viņiem svarīgu vēstures notikumu, Sīlis atbild, ka šīs ir pats lielākais risks. "Lietuviešiem tā ir sāpīga tēma. Manuprāt, tieši tāpēc līdz šim teātrī tai neviens nav ķēries klāt," komentē režisors.

"Lietuvā gāja bojā 14 cilvēki, un viņi šobrīd ir kā neatkarības atgūšanas ikonas. Taču daudzi tika ievainoti. Viņi nav "ikonas", bet viņu pieredze joprojām ir dzīva. Man šobrīd ir grūti aprakstīt iestudējumu, pie kura vēl nav sācies darbs, taču sižeta līnija varētu būt par šo pieredzi."

Valters Sīlis atzīst, ka izbēgt no politiskā aspekta, vērtējot vēsturiskos notikumus, nebūt nav viegli. "Manuprāt, liela daļa no politiskā teātra ir tajā, kā to atspoguļo mediji. Teātris + mediji. Teātrī top iestudējums un tas ir mākslas darbs, bet mediji to var pacelt pavisam savādākā gaismā," saka Sīlis, piebilstot, ka nākamajā sezonā Nacionālajā teātrī arī viņš gatavojas iestudēt politisko izrādi, kas sauksies "Sākam ar krīzi".

"Kopā ar Elmāru Seņkovu taisīsim divas izrādes – šo un "Ārpus labā un ļaunā". Stāsts par krīzi sāksies "treknajos gados" un stāstīs par to, kā tie "labie" laiki beidzās. Pirmizrāde plānota pavasarī." Savukārt "13.janvāra" pirmizrāde Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī gaidāma 2014.gada februārī.

Valters Sīlis Latvijas Nacionālajā teātrī ir iestudējis tādas izrādes kā "Indrāni", "Osedžas zeme", "Jasmīns. Pārdaugava" un citas izrādes. Savukārt Dirty Deal Teatro pazīstamākie režisora iestudējumi ir "Leģionāri", "Visi mani prezidenti", kā arī vairāki sociālpolitiskie projekti, piemēram, "Radikālās vēlēšanas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!