Foto: LETA
Gaļinas Poliščukas Teātra Observatorijā novembra nogalē gaidāms pirmais jauniestudējums kopš pārcelšanās uz Rīgas Kongresu nama telpām, portālam "Delfi" pavēstīja teātra pārstāvji.

Jauniestudējuma "Zālamana pēdējā mīla" pirmizrāde notiks 27. novembrī plkst.19.00 Gaļinas Poliščukas Teātra Observatorijā, kas atrodas Rīgas Kongresa nama stikla piebūvē Kr.Valdemāra ielā 5 (ieeja no Kr.Valdemāra ielas). Nākamās izrādes - 28. un 30. (krievu valodā) novembrī. Biļetes iespējams iegādāties Rīgas Kongresa nama, kā arī "Biļešu servisa" kasēs.

Izrāde "Zālamana pēdējā mīla" ir par mīlestību, tās meklējumiem un šo jūtu visaptverošo un arī reizēm iznīcinošo spēku. Tā ir ķēniņa Zālamana "augstā dziesma".

"Zālamana pēdējā mīla" būs pirmā izrāde, ko Gaļina Poliščuka iestudē Latvijā pēc pusotra gada pārtraukuma. Šajā laikā režisore strādājusi gan Lietuvā, gan Maskavā un pat Norvēģijā. "Zālamana pēdējā mīla" režisorei ir jauns izaicinājums – ar ēnu spēlēm, teleportāciju laikā un telpā un aktieru iejušanos dzīvnieku ādā.

"Izrāde 'Zālamana pēdējā mīla' ir kā bērns, kuru izauklējuši esam gatavi palaist lielajā dzīvē, nodot skatītāju vērtējumam. Manuprāt, stāsts par Zālamana un Sulamīte mīlestību, lai gan tik dziļš savā būtībā, ir saprotams ikvienam, kura sirdi skārusi mīlestība. Šī izrāde ir domāta ikvienam, katrs tajā atradīs ko atpazīstamu un tuvu," stāsta režisore.

Poliščuka skaidro arī to, ka centusies vēl vairāk akcentēt cilvēcisko attiecību un mīlestības nozīmi, izmantojot laiku, veidojot to kā ceļojumu no nākotnes uz pagātni.

"Nākotnē mīlestības nav! Cilvēki iemācījās lasīt cits cita domas... tas nogalināja šīs jūtas. Lai atgrieztu spēju mīlēt, nākotnes cilvēki sāk meklēt atbildes pagātnē un atgriežas Zālamana laikā, kad uzplauka kaislīgā un nemirstīgā mīlestība starp dižo ķēniņu un parasto meiteni, dārznieci Sulamīti," par izrādi stāsta Poliščuka.

"'Zālamana pēdējā mīla' paredzēta, lai to uzvestu 'Black Box' telpā. Jau mēģinot izrādi šajā atmosfērā, varu teikt, ka tas ir milzīgs izaicinājums, es pat teiktu maģiska sajūta. Es varu iedomāties, kā jutīsies skatītājs, vērojot uzvedumu, tāpēc kaut uz mirkli es arī gribētu atrasties zālē un izjust izrādi atrodoties skatītāju vietā," atklāj Andris Bulis, kurš izrādē spēlē galveno lomu – Zālamanu.

Karīna Tatarinova (Astisa, Zālamana sieva) uzsver, ka izrāde "Zālamana pēdējā mīla" stāsta arī par pašu Zālamanu kā ideālo valdnieku.

"Viņš ir tāds ķēniņš, kādu vēlētos ikviena tauta - vieds, sirdsgudrs, tāds, kurš ikvienu lēmumu pieņem, domājot par savu tautu. Taču arī viņš ir tikai cilvēks ar saviem dēmoniem, kurus atbrīvo viņa visaptverošā mīlestība pret Sulamīti, un viņam ar tiem ir jācīnās. Arī manu varoni – Astisu - plosa varens dēmons – greizsirdība. Astisai gan ir tiesības uz šīm jūtam. Viņa tiek pamesta un pievilta tik bieži... bet joprojām mīl, tāpēc, manurpāt, šo greizsirdību var attaisnot," uzskata Tatarinova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!