Foto: AFP/Scanpix
Sestdien un svētdien Latvijā plosīsies dienvidaustrumu vējš, kas vietām aizputinās ceļus un lauzīs kokus, turklāt daudzviet atsāks snigt, bet nākamnedēļ pastiprināsies sals, brīdina sinoptiķi.

Spēcīgu vēju izraisīs liela atmosfēras spiediena atšķirība starp anticiklonu Krievijā un zema spiediena apgabalu Eiropas rietumu un centrālajā daļā. Nākamnedēļ Latvijā pastiprināsies anticiklona ietekme un ieplūdīs liels aukstums no Krievijas.

Vējš pakāpeniski pieņemsies spēkā no piektdienas vakara, sestdien tā ātrums brāzmās sasniegs 15-20 metru sekundē, Kolkā gaidāmas brāzmas līdz 24 metriem sekundē. Līdzīga stipruma dienvidaustrumu vējš būs arī svētdien, vien valsts rietumu daļā tas nedaudz pierims. Vēl arī pirmdien saglabāsies brāzmas līdz 11-16 metriem sekundē.

Stiprā vēja ietekmē uz ceļiem veidosies sniega sanesumi, notīrītie ceļi atkal tiks aizputināti. Ceļus vietām var bloķēt krītoši koki; sagaidāms, ka daudz vēja lauztu un izgāztu koku būs 30.novembra atkalas skartajos novados Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā, kur koki ir saliekušies zem ledus un sniega svara.

Sākot no rietumiem, putenim pievienosies snigšana. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei Kurzemē sāks snigt sestdienas pievakarē, valsts lielākajā daļā sniegs gaidāms no svētdienas līdz otrdienai. Sniega segas vidējais biezums Latvijas rietumu un centrālajā daļā šajā laikā var pieaugt par 7-12 centimetriem; puteņa dēļ vietām veidosies lielas kupenas, kamēr citviet sniega sega kļūs plānāka.

Gaisa temperatūra Kurzemē paaugstināsies no -6..-10 grādiem piektdienas vakarā līdz 0..-3 grādiem sestdienas vakarā. Svētdien valsts austrumos visas dienas garumā gaidāms desmit grādu sals, kas, atrodoties vējā, līdzināsies divdesmit grādu salam. Turpmāk, pierimstot vējam un samazinoties mākoņu daudzumam, gaisa temperatūra pazemināsies. Nākamās nedēļas vidū sals var sasniegt -15..-20 grādu, nedēļas otrajā pusē valsts austrumu daļā iespējami arī -25 grādi, liecina šī brīža "Global Forecast System" prognoze.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina ievērot piesardzību, cenšoties sasildīties liela vēja un aukstuma apstākļos: neizmantot bojātas apkures ierīces vai dūmvadus; nepārkurināt krāsnis; ejot gulēt vai ārā no mājas, pārliecināties, ka krāsnī liesmas ir pilnībā nodzisušas, visi sildītāji ir izslēgti un svecītes nodzēstas; nepārslogot elektroinstalācijas, vienlaicīgi darbinot vairākus sildītājus un citas elektroierīces; neatstāt krāsns tuvumā vai uz sildierīcēm degtspējīgus priekšmetus, nežāvēt apģērbu vai malku. Glābēji atgādina, ka ir bīstami doties uz ledus, arī lielā salā ledus var būt plāns.

Iedzīvotāji šajā laikā aicināti nepalikt vienaldzīgiem un palīdzēt, redzot cilvēkus, kuri uzturas aukstam laikam nepiemērotos apstākļos - uz ielas, dārza būdās, pamestās ēkās vai citās vietās. Rīdzinieki par šādiem cilvēkiem var informēt Mobilo brigādi ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem darba dienās no plkst.9 līdz 17 pa tālruņa numuru 27023550, savukārt citā laikā un citās Latvijas vietās vēlams informēt vietējo pašvaldību vai policiju. Ja sniegā guļošs cilvēks neatbild vai nav spējīgs piecelties, jāzvana Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai pa numuru 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!