Foto: Shutterstock
2014.gada kalendārais pavasaris - marts, aprīlis un maijs - ar vidējo gaisa temperatūru +7,5 grādi jeb 2,7 grādi virs ilggadējā vidējā rādītāja bija vissiltākais Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Tādējādi par 0,2 grādiem pārsniegta iepriekšējo siltāko - 2002. un 2007.gada - pavasaru vidējā gaisa temperatūra. Vislielāko ieguldījumu jaunā rekorda tapšanā deva marts, kas ar vidējo gaisa temperatūru +3,4 grādi jeb 4,7 grādi virs normas bija trešais siltākais. Savukārt aprīlis ar vidējo gaisa temperatūru +7,2 grādi jeb 2,3 grādi virs normas bija piektais siltākais pavasara vidus mēnesis novērojumu vēsturē.

Aprēķini liecina, ka pēdējo simts gadu laikā pavasara vidējā gaisa temperatūra ir pieaugusi par 2,6 grādiem. Arī citi gadalaiki Latvijā kļūst arvien siltāki, bet ne tik strauji kā pavasaris.

Nokrišņu daudzuma ziņā šā gada pavasaris bija 17.mitrākais. Nokrišņu daudzuma izmaiņas pavasara mēnešos pēdējās desmitgadēs nav bijušas lielas, novērota neliela tā samazināšanās tendence.

Gan martā, gan maijā Latvijā tika pārspēti vairāk nekā 50 siltuma rekordi, trijos pavasara mēnešos kopumā laboti vairāk nekā 120 temperatūras rekordi.

Šā gada maija vidējā gaisa temperatūra bija +12 grādu jeb 1,2 grādi virs normas, un tas bija 16.siltākais pavasari noslēdzošais mēnesis kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Kopējais nokrišņu daudzums pagājušajā mēnesī bija 64 milimetri jeb 131 procents no daudzu gadu vidējā rādītāja.

Maija sākumā Latvijā vēl bija sals līdz -5 grādiem un daudzviet īslaicīgi sniga, zāles virskārtā gaisa temperatūra vietām noslīdēja pat zem -10 grādiem. Savukārt jau 17.maijā, diennakts vidējai gaisa temperatūrai pakāpjoties virs +15 grādiem, iestājās meteoroloģiskā vasara.

19., kā arī 23.-25.maijā termometra stabiņš sasniedza pat +31..+31,7 grādus, un šīs dienas kļuva par vissiltākajiem atbilstošajiem datumiem ne tikai lielā daļā novērojumu staciju, bet arī Latvijā kopumā. Karstajās dienās plosījās pērkona negaisi ar stiprām lietusgāzēm, lielu krusu un vēja brāzmās virs 20 metriem sekundē.

Mēneša beigās Latviju atkal sasniedza aukstas gaisa masas no ziemeļiem, un diennakts vidējā gaisa temperatūra maija trešajā dekādē noslīdēja no desmit grādiem virs normas līdz četriem grādiem zem tās. 28. un 29.maijā maksimālā gaisa temperatūra visā Latvijā bija tikai +9..+13 grādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!