Foto: LETA

Šā gada Ziemassvētki būs devītie kopš novērojumu sākuma, kad nevienā Latvijas pilsētā nav sniega segas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Iepriekš "zaļi" Ziemassvētki visā valsts teritorijā bija 1924., 1932., 1936., 1951., 1960., 1974., 2006. un 2013. gadā.

Tomēr daudz biežāka ir situācija, kad sniegs klāj tikai daļu Latvijas. Ja Alūksnē, Gulbenē un Zosēnos kopš 1960. gada tikai deviņos procentos gadījumu Ziemassvētki ir bez sniega, Kurzemes rietumu piekrastē šādu svētku īpatsvars sasniedz 42-47 procentus. Rīgā vidēji katri piektie Ziemassvētki paiet bez sniega.

Šogad Ziemassvētkos brīžiem gaidāms lietus un spēcīgs vējš. 25. un 26. decembrī atsevišķi gubu mākoņi var atnest krusu un slapju sniegu, nav gaidāma sniega segas veidošanās. Tomēr naktī uz svētdienu, 27. decembri, visā valstī gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles, prognozē "Global Forecast System".

Pēdējo dienu anomāli siltais laiks veicinājis gaileņu augšanu, to vietām ir pat vairāk nekā šā gada sausajā rudenī, vēsta iedzīvotāji. Tāpat sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas ar izplaukušiem pūpoliem, ziedošām puķēm un dabā satiktiem ežiem un vardēm. Līdzīga aina Ziemassvētkos bija arī 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!