Foto: DELFI Aculiecinieks
Igaunijā Sāremā salas dienvidos un rietumos vēja brāzmas sasniegušas 30-31 metrus sekundē, bet Latvijas teritorijā lidz pēcpusdienai stiprākās brāzmas bija reģistrētas Ventspilī - 25 metri sekundē - un Liepājā, Kolkā - 24 metri sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Sinoptiķi brīdināja, ka Vidzemē vējš sasniegs 25-28 metrus sekundē ar stiprākajām brāzmām piekrastē. Tāpat meteorologi informēja, ka arī arī Rīgā, Daugavgrīvā, vēja brāzmas sasniegušas 25 metrus sekundē.

Jau vēstīts, ka LVĢMC svētdienas rītā izplatīja oranžo brīdinājumu, kas liecināja, ka svētdien pēcpusdienā vietām jūras piekrastē, kā arī Vidzemē līča piekrastē gaidāms spēcīgs rietumu, dienvidrietumu vējš.

LVĢMC kopumā norāda, ka svētdien stiprs vējš gaidāms visā Latvijā. Dienas laikā daudzviet valsts teritorijā rietumu, dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 20-23 metriem sekundē.

Vējš pierims vakarā un nakts pirmajā pusē.

Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami.

Proti, tiek prognozētas laika parādības, kas konkrētajā reģionā novērotas salīdzinoši reti. Var tikt radīti postījumi un zaudējumi. Iedzīvotājiem vēlams sekot līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldības.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina par vēja radītiem postījumiem, piemēram, kokiem, kas nogāzušies, pārrautiem vadiem, kā arī citām avārijas situācijām un negadījumiem nekavējoties zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Arī AS "Sadales tīkls" norāda, ka svētdien visā Latvijā vērojams spēcīgs vējš, kas vietām var sasniegt vētras spēku un radīt elektrotapgādes traucējumus klientiem. "Sadales tīkls" operatīvais personāls seko līdzi meteorologu prognozēm un situācijai elektrotīklā, nodrošinot gatavību nepieciešamības gadījumā novērst iespējamos elektrotīkla bojājumus un operatīvi atjaunot klientu elektroapgādi, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma preses pārstāve Tatjana Smirnova.

Ņemot vērā meteorologu brīdinājumus, "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā, netuvoties elektrolīnijām, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo tas var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Redzot šādu bīstamu situāciju, "Sadales tīkls" lūdz iedzīvotājus par to nekavējoties informēt uzņēmumu, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai ziņot VUGD, zvanot 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!