Foto: AFP/Scanpix
2019. gads Lietuvā bijis siltākais visā novērojumu vēsturē, ceturtdien paziņojuši meteorologi, skaidrojot to ar globālajām klimata pārmaiņām.

Kā liecina Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta informācija, gada vidējā gaisa temperatūra valstī pērn sasniegusi 8,8 grādus pēc Celsija jeb par 1,9 grādiem vairāk nekā daudzgadējā temperatūra laika posmā no 1981. līdz 2010.gadam.

Līdz šim siltākais Lietuvā bija 2015.gads, kad gada vidējā gaisa temperatūra sasniedza 8,3 grādus, tātad aizvadītajā gadā iepriekšējais rekords pārsniegts par veselu pusgrādu.

"Izmaiņas ir milzīgas. Ļoti liela atšķirība gan no parastajiem apstākļiem, gan agrākajiem rekordiem," ziņu aģentūrai BNS ceturtdien atzinis Hidrometeoroloģijas dienesta Pētniecības un attīstības nodaļas vadītājs Donāts Vaļuks.

Arī pieci novērojumu vēsturē siltākie gadi Lietuvā fiksēti šajā gadsimtā, laikā no 2008. līdz 2019.gadam.

"Vienīgais iemesls ir globālās klimata pārmaiņas. Tādu tendenci apliecina ne jau viena gada novērojumi vien," norādījis Vaļuks.

Arī galvaspilsētā Viļņā pagājušais gads bijis karstākais visā gandrīz divarpus gadsimtus garajā novērojumu vēsturē - no 1778. līdz 2019.gadam.

Globālās klimata pārmaiņas Lietuvā izpaužas kā biežāki un intensīvāki karstuma viļņi, biežākas lietusgāzes ar tām sekojošiem sausuma periodiem un stiprs, brāzmains vējš.

Klimata pārmaiņu dēļ pieaug ūdenstilpju piesārņotība, biežāk izceļas meža ugunsgrēki, krasākas laika pārmaiņas rada cilvēkiem veselības riskus. No karstuma cieš autoceļu seguma un dzelzceļa sliežu kvalitāte, apgrūtināti darbi celtniecībā.

Pēdējā laikā pasaules sabiedrība aizvien aktīvāk aicina politiķus bremzēt klimata pārmaiņas un apņēmīgāk samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešu apjomu.

Lietuva kopā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm nesen apņēmās līdz 2050.gadam sasniegt klimatneitrālu ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!