Foto: F64
Sākot no otrdienas, 13. jūlija, karstums visā Latvijā pastiprināsies – darba nedēļas gaitā lielākajā teritorijas daļā gaisa temperatūra pēcpusdienās būs virs +32 grādiem, savukārt naktīs termometra stabiņš nenoslīdēs zem +20 grādu atzīmes, portālu "Delfi" informēja Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

LVĢMC izplatījis augstākās pakāpes – sarkano brīdinājumu, kas nozīmē, ka tiek prognozēti ļoti bīstami – intensīvi – hidroloģiskie vai meteoroloģiskie apstākļi. Ļoti iespējami ievērojami postījumi plašās teritorijās, kā arī nelaimes gadījumi, kas apdraud dzīvības.

LVĢMC norāda, ka šādos apstākļos regulāri jāinteresējas un detalizēti jāiepazīstas ar gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām. Regulāri jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas, kā arī jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem, tai skaitā evakuācijai.

Meteorologi aicina iedzīvotājus joprojām būt piesardzīgiem un neuzturēties tiešos saules staros, kā arī rūpēties par sevi, ievērojot mediķu ieteikumus.

Brīdinājums būs spēkā no pirmdienas, 12. jūlija pulksten 21 līdz piektdienas, 16. jūlija, pulksten 21.

Dienas gaitā Latvijas teritorijā gaiss uzkarsīs, un pēcpusdienās teritorijas lielākajā daļā gaisa temperatūra sasniegs +30...+34 grādus, tikai dažviet piekrastē temperatūra būs zemāka.

Naktīs būs tā sauktās tropiskās naktis, kad gaisa temperatūra nepazemināsies zem +20 grādiem. Šādos apstākļos karstuma ietekme pastiprinās, jo arī naktīs nav organismam iespējas atpūsties no karstuma ietekmes.

Laika apstākļus šonedēļ nosaka anticiklons, tādēļ sagaidāma arī gubu-lietus mākoņu veidošanās, kas nesīs lietusgāzes un pērkona negaisus. Šādos karstos apstākļos negaisi var būt bīstami, lokāli nesot gan spēcīgas lietusgāzes, gan arī krasas vēja brāzmas un pat krusu, tomēr šo bīstamo laika parādību izplatība būs lokāla.

Pirmdien, 12. jūlijā, tuvākajās trīs stundās Latvijas austrumu daļā gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām līdz 15-17 metriem sekundē, iespējama arī krusa. Negaiss turpināsies līdz vakaram.

Negaisa dēļ LVĢMC izsludinājis dzelteno brīdinājumu, kas būs spēkā līdz pirmdienas pulksten 19, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi ir potenciāli bīstami – ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, nepieciešams būt uzmanīgiem.

Tāpat šādos laikapstākļos arī situācija mežos paliek kritiskāka un ugunsbīstamība palielinās, tādēļ Valsts meža dienests aicina izvērtēt nepieciešamību doties uz mežu.

Brīvdienās laika apstākļi mainīsies un tropiski karstās gaisa masas, kas nes ekstremālo karstumu, no Latvijas nedaudz atkāpsies. Tiesa, līdz +30 grādu atzīmei termometra stabiņš vietām pakāpsies, savukārt lietus – pat pērkona lietusgāžu – varbūtība būtiski mazināsies.

Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka šajos laika apstākļos būt īpaši uzmanīgiem un ievērot vairākus piesardzības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!