Foto: LETA
Ceturtdienas vakarā, sākot no Baltijas jūras piekrastes, dienvidrietumu vējš atkal pieņemsies spēkā, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Līdz ar to jau nakts laikā teritorijas lielākajā daļā dienvidrietumu, rietumu vējš brāzmās sasniegs 20-23 metrus sekundē, bet stiprākās vēja brāzmas gaidāmas Kurzemē – līdz 25-28 metriem sekundē.

Piektdienas rīta un priekšpusdienā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, un tad stiprākās vēja brāzmas gaidāmas valsts centrālajos un ziemeļaustrumu rajonos, tostarp arī Rīgā, – līdz 25-27 metriem sekundē. Savukārt jau pēcpusdienā, ciklonam virzoties uz austrumiem, vējš pierims.

Vēja pastiprināšanās izraisīs arī ūdens līmeņa paaugstināšanos gan Baltijas jūras piekrastē – Ventspilī un Liepājā, kur tas varētu sasniegt 95-110 centimetrus, gan arī Rīgas līča dienvidos – Rīgā, kur gaidāms, ka ūdens līmenis paaugstināsies līdz 155-175 centimetriem, izraisot arī zemāko vietu applūšanu.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs par gaidāmo vēju izplatījis oranžo brīdinājumu, kas nozīmē: tiek prognozētas laika parādības, kas dotajā reģionā tiek novērotas salīdzinoši reti. Var tikt radīti postījumi un zaudējumi.

Ņemot vērā laika prognozi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, jo spēcīgā vēja laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas, ēku un būvju konstrukciju sagrūšana, kā arī jumtu noraušana un ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

Ņemot vērā to, ka vējš var radīt elektrības padeves traucējumus, VUGD iesaka uzlādēt mobilos telefonus, nodrošināt dzeramā ūdens un pārtikas krājumus, kabatas luktura un ar baterijām darbināmus radioaparātus.

Tāpat savlaicīgi jānostiprina vai telpās jānovieto viegli priekšmeti, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī jānostiprina nestabilas konstrukcijas, stalažas, tirdzniecības nojumes.

VUGD mudina arī aizvērt ēku logus, durvis un vārtus un novietot zem jumta mājlopus un mājdzīvniekus.

VUGD aicina iedzīvotājus nenovietot savas automašīnas zem, piemēram, atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām.

Ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!