Foto: F64

Šajās brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā sals nedaudz mazināsies, kā arī dažviet snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Jau ziņots, ka aizvadītajās darba dienās spēcīga anticiklona dienvidu, dienvidaustrumu perifērija noteica laika apstākļus Latvijā.

Tās ietekmē valstī dominēja ziemeļaustrumu, austrumu gaisa masu plūsma, kā rezultātā ieplūda ļoti auksts gaiss no Krievijas. Atsevišķās naktīs termometra stabiņš noslīdēja līdz pat -25...-26 grādiem. Piemēram, Dobeles novērojumu stacijā divas diennaktis pēc kārtas tika uzstādīti jauni minimālās gaisa temperatūras rekordi, kad gaiss tur rīta stundās atdzisa līdz -20...-21 grādam. Pastiprinājās arī vējš, kas lika sajūtu jeb komforta temperatūrai pazemināties līdz pat -30 grādiem. Virs neaizsalušajiem ūdeņiem sals izraisīja intensīvu jūras kūpēšanu jeb mākoņu veidošanos, savukārt Rīgas līcī arī ledus veidošanos.

Naktī no ceturtdienas uz piektdienu laika apstākļus noteiks neliels ciklons virs Baltkrievijas, atzīmē LVĢMC. Tā ietekmē debesis būs lielākoties apmākušās, un dienvidu rajonos nedaudz uzsnigs. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļaustrumu vējš. Saglabāsies sals, tomēr mākoņu ietekmē gaiss atdzisīs tikai līdz -12...-17 grādiem, vien Kurzemes piekrastē būs relatīvi siltāks - termometra stabiņš noslīdēs līdz -7...-12 grādu atzīmei.

Savukārt piektdien dienā ciklons savu nozīmi zaudēs un noteicošais būs augsta spiediena atzars. Tā ietekmē debesis skaidrosies vairāk un būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Gaiss iesils līdz -5...-9 grādiem.

Kā informē LVĢMC, brīvdienās augsta spiediena atzars pakāpeniski atkāpsies uz austrumiem, un atmosfēras spiediens sāks pazemināties. Sestdien vēl saglabāsies mierīgs un saulains laiks, tomēr pa laikam debesis aizklās arī mākoņi. Nakts un rīta stundās vietām Kurzemē veidosies migla un sarma.

Svētdien mākoņu daudzums palielināsies, un vakarā dienvidaustrumu rajonos gaidāms neliels sniegs. Sals mazināsies, un gaisa temperatūra dienā paaugstināsies līdz -3...-6 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā Baltijas valstis šķērsos vairākas nokrišņu zonas, kas nesīs sniegu, prognozē LVĢMC. Latvijas dienvidaustrumu rajonos sniega segas biezums pieaugs par 4-6 centimetriem. Līdz ar dienvidu, dienvidaustrumu vējiem Latvijā ieplūdīs siltāks gaiss, tādēļ gaisa temperatūras naktīs vairs nebūs zemākas par -10...-12 grādiem, savukārt dienā gaiss vietām iesils līdz pat -1 grādam.

Nākamās nedēļas vidū no ziemeļiem pastiprināsies augsta spiediena atzars - debesis biežāk skaidrosies, un nokrišņi mitēsies, bet ar ziemeļu vējiem Latvijā atkal ieplūdīs auksts gaiss.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!