Foto: Shutterstock
Vasaras pirmā dekāde Latvijā noslēdzās ar vidējo gaisa temperatūru +14 grādi pēc Celsija, kas ir 0,2 grādiem siltāk par ilggadīgo normu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Neviens karstuma rekords netika pārspēts, tomēr atsevišķās teritorijās dekādes sākumā un vidū gaiss iesila līdz +25...+28 grādiem. Naktī uz 10.jūniju daudzviet Latvijā izveidojās stipras salnas - zāles virskārtas temperatūra Liepājā pazeminājās līdz pat -5 grādiem, bet Stendē un Zosēnos līdz -4 grādiem, arī citviet Latvijā zāles virskārtas temperatūra bija negatīva. 

Mērsragā nakts uz 10. jūniju izcēlās ar jaunu minimālās gaisa temperatūras rekordu +0.1 grāds, iepriekšējais 10. jūnija minimālās gaisa temperatūras rekords Mērsragā bija 0,4 grādi 2005. gadā. Jūnija pirmā dekāde bija salīdzinoši saulaina un saules spīdēšanas ilgums bija 140% no normas.

Jūnija pirmajā dekādē laika apstākļus virs Latvijas lielākoties noteica augsta spiediena apgabali, līdz ar to šis laika periods bija neierasti sauss. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija vien 3 mm, kas ir 15 % no normas, tomēr 2. jūnijā atsevišķās vietās gāzienlietu pavadīja arī pērkona negaiss.

Dekādes sākumā vējš pūta stiprāk nekā dekādes beigās un vidējais vēja ātrums Latvijā bija 3.2 m/s, kas ir nedaudz lielāks par normu. 1. jūnijā vēja ātrums brāzmās daudzviet pastiprinājās līdz 15-18 m/s, bet 3. jūnijā vēl stiprāk: Rūjienā bija 20 m/s, bet Priekuļos, Dobelē un Saldū 19 m/s.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!