Foto: LETA

Latvijā ir sācies pirmais šīs sezonas karstuma vilnis, kas saglabāsies līdz maija beigām. Visā valstī izsludināts dzeltenais brīdinājums par karstumu un ugunsbīstamību. Maija pēdējā nedēļa būs karsta un negaisiem pilna, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Karstais laiks saglabāsies visas jaunās darba nedēļas garumā, nedēļas pirmajā pusē dažviet termometra stabiņš pakāpsies līdz pat +30 grādu atzīmei.

Palaikam uzlīs – nedēļas pirmajās dienās nokrišņi lielākoties saglabāsies dažviet valsts austrumu un centrālajos rajonos, bet jau nedēļas otrajā pusē tie gaidāmi plašākā teritorijā. Arī jaunnedēļ vietām veidosies pērkona negaisa mākoņi, kas dažviet nesīs krasas vēja brāzmas, lietusgāzes, lokāli, iespējams, arī krusu.

Jāņem vērā, ka turpmākajās dienās UV indekss dienas vidū sasniegs vidēju līmeni – LVĢMC aicina būt piesardzīgiem, kā arī ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros.

Jaunās nedēļas sākumā virs Latvijas joprojām saglabāsies augsts atmosfēras spiediens un siltā gaisa masa – būs gan saule, gan augsta temperatūra. Veidosies gubu mākoņi, kas, pirmdien galvenokārt valsts austrumos, otrdien arī centrālajos rajonos, nesīs lietu, vietām arī pērkona negaisu. Pērkona negaisa mākoņi var atnest ne tikai brāzmainu vēju, kas var sasniegt līdz pat 17 metrus sekundē, un stipru lietusgāzi, bet arī krusu.

Šādi laikapstākļi pārsvarā būs novērojami pēcpusdienā, kad gaiss jau ir iesilis. Saglabājoties lēnam vējam, nakts laikā gaisa temperatūra nebūs zemāka par +11…+16 grādiem, savukārt diennakts gaišajās stundās lielākajā valsts daļā termometra stabiņš pakāpsies līdz +25…+30 grādu atzīme, tikai piekrastē būs par pāris grādiem vēsāk.

Atkal pazeminoties atmosfēras spiedienam, kā nedēļas vidū, tā arī jūnija pirmajās dienās mākoņu debesīs būs vairāk, lietu varēsim sagaidīt jau daudzviet – nokrišņi galvenokārt būs novērojami diennakts gaišajās stundās. Par spīti lietum, laiks saglabāsies vasarīgi silts - nakts stundās termometra stabiņš nenoslīdēs zem +12 grādiem atzīmes, atsevišķās naktīs pat zem +15 grādiem.

Dienās gaisa temperatūra saglabāsies līdzīga kā līdz šim. Vienīgi pašā nedēļas izskaņā iespējama pakāpeniska vēsākas gaisa masas ieplūšana, kā rezultātā dienās daudzviet gaisa temperatūra pieturētos +20…+25 grādu robežās.

Kā informē LVĢMC, karstums rada papildu slodzi sirds un asinsvadu, kā arī elpošanas orgānu sistēmām. Vecāki cilvēki, zīdaiņi, kā arī citu vecuma grupu pārstāvji, kas sirgst ar hroniskām saslimšanām, tiek pakļauti veselības traucējumu riskam.

Stipra karstuma laikā vairāk nekā ierasts, cilvēku izvēlas atpūsties pie ūdens, kas paaugstina potenciālo nelaimes gadījumu risku. Pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet aukstā ūdenī – strauja temperatūras maiņa var izraisīt sirds ritma traucējumus un pēkšņu nāvi, informē LVĢMC, vienlaikus aicinot nebūt pārgalvīgiem un izvērtēt savu peldētprasmi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!