Foto: RIA Novosti/Scanpix



Ceturtdien no pulksten 13 līdz 16 daudzviet Latvijā gaidāms stiprs karstums, brīdina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Gaisa temperatūra šajās stundās paaugstināsies un būs no +27 līdz +28 grādiem pēc Celsija skalas.

Savukārt no 23.maija līdz 25.maijam dienā teritorijas lielākajā daļā turpināsies stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27 un +30 grādiem.

Mediķi iedzīvotājiem iesaka karstajā laikā pēc iespējas mazāk uzturēties saulē dienas viskarstākajā periodā no plkst.11 līdz 15, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un saudzēt bērnu veselību.

Mediķi atgādina, ka karstajā laikā riskam īpaši ir pakļauti gados veci cilvēki, mazi bērni, slimnieki, kuri ir piesaistīti pie gultas un ikdienā ir spiesti paļauties uz apkārtējo palīdzību, cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentus, kā arī cilvēki, kuri veic fiziskas aktivitātes, piemēram, aktīvi sporto, strādā smagu fizisku darbu.

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem. Viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Tāpat jāraugās, lai bērns regulāri padzertos. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnus vienus pašus mašīnā. Ir jāuzmana, lai bērns nepārkarstu guļot. Mediķi atgādina, ka mazuļa ratiņi vai stāvošas, nevēdinātas mašīnas salons var pārvērsties par "siltumnīcu" un bērns pārkarsis var iet bojā. Bērns var pārkarst, arī guļot smacīgās un karstās iekštelpās.

Cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā jāatceras lietot savi pastāvīgi lietojamie medikamenti. Īpaša uzmanība nepieciešama slimniekiem, kuri ir piesaistīti pie gultas un paši nevar par sevi parūpēties. Viņiem nepieciešams nodrošināt telpu pietiekamu vēdināšanu un atdzesēšanu.

Karstajā laikā mediķi iesaka izvairīties no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē dienas karstākajā laikā, piemēram, darba uz lauka vai aktīvas sportošanas. Jāņem vērā, ka arī nevēdināti, pārkarsuši biroji un darbs slēgtās, uzkarsušās telpās var radīt nopietnu risku cilvēka veselībai, tāpēc jāparūpējas par telpu pietiekamu vēdināšanu un atvēsināšanos arī tajās strādājošiem.

Ja jādodas ārā, jāvalkā cepure un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, ieteicams no kokvilnas auduma. Uz ielas vairāk jāturas ēnas pusē un jāņem līdzi pietiekams daudzums ūdens.

Karstajā laikā nepieciešams palieliniet izdzertā šķidruma daudzumu. Jācenšas nelietot alkoholu, stipru kafiju un tēju, jo šie dzērieni pastiprina dehidratāciju.

Lai atvēsinātos, jāiet vēsā dušā, vannā vai jānorīvējas ar slapju dvieli. Tāpat jāievēro piesardzība peldoties. Pārkarsis cilvēks nedrīkst strauji iet peldēties aukstā ūdenī.

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016 001 (darba dienās no plkst.17 līdz 8 no rīta, brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti). Ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz numuru 113.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!