Šonedēļ saistībā ar ozona slāņa samazināšanos Latvijā reģistrēta augstāka Saules ultravioletā radiācija nekā parasti aprīlī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Trešdien, 24.aprīlī, ultravioletās radiācijas indekss Rucavā paaugstinājās līdz 5,4 - šāds līmenis parasti tiek sasniegts maijā, nevis aprīlī. Iemesls starojuma pieaugumam ir ozona slāņa samazināšanās stratosfērā - ozona daudzums virs Kurzemes nedēļas vidū sarucis aptuveni līdz 300 Dobsona vienībām, kas ir 20 procentu mazāk par aprīļa normu.

Arī tuvākajā nedēļā saglabāsies līdzīga situācija, daždien ozona daudzums stratosfērā pieaugs, tādējādi nedaudz samazinot ultravioletā starojuma intensitāti.

Šajās dienās cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, dienas vidū atrodoties saulē, apdegumus uz atklātām ķermeņa daļām var iegūt 20-30 minūšu laikā.

Ultravioletās radiācijas indekss Latvijā var būt robežās no nulles līdz deviņi. Pagājušā gada vasarā oficiāli izmērītā augstākā tā vērtība Rucavā bija 7,6 punkti 3.jūlijā, savukārt privātajās meteoroloģisko novērojumu stacijās fiksētā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība sasniedza pat 8,3-8,9.

Lielākais starojums zemi sasniedz laikā, kad Saule atrodas visaugstāk, - jūnijā un jūlijā ap pulksten vieniem vai diviem dienā. Jo ozona slānis biezāks, jo zemi sasniedz mazāka ultravioletās radiācijas deva.

Saskaņā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju Latvijā pēdējos gados būtiski pieaugusi mirstība no ādas vēža, un sauļošanās ir viens no galvenajiem ādas vēža rašanās iemesliem; vislielāko risku rada sauļošanās solārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!