Foto: F64
Vēl piecās naktīs tuvākās nedēļas laikā gaisa temperatūra vietām Latvijā, galvenokārt Latgalē un Vidzemē, var noslīdēt līdz -20 grādiem vai nedaudz zemāk, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze.

Līdz šim martā bijušas sešas naktis, kurās Latvijā reģistrēts par 20 grādiem lielāks sals. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju valsts vēsturē bijuši tikai daži gadi ar tik lielu un ilgstošu aukstumu martā. Visaukstākajos marta mēnešos - 1942., 1952. un 1963. gadā - gaisa temperatūra līdz -20 grādiem un zemāk noslīdēja pat 15-20 naktīs.

Naktī uz ceturtdienu dažviet valsts austrumu daļā sals pastiprināsies līdz -24 grādiem, turpmākajās naktīs sals nedaudz mazināsies, naktī uz sestdienu vēja dēļ netiek prognozēta par -17 grādiem zemāka gaisa temperatūra. Pēdējā nakts, kad Latvijas austrumos sals sasniedz -20 grādu, varētu būt nakts uz otrdienu, 19.martu.

14.-16.martā kaimiņvalstīs Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi spēcīgi nokrišņi, tostarp intensīvs sniegputenis, neliela snigšana var skart Latvijas pierobežas novadus. Ciklona ietekmē pastiprināsies ziemeļu vējš, piektdien brāzmās sasniedzot 10-15 metru sekundē, tādējādi būtiski pastiprinot aukstuma sajūtu.

Līdz 18.martam Latvijā pārsvarā saglabāsies sauss un saulains laiks ar nelielu vēju, maksimālā gaisa temperatūra pēcpusdienās būs 0..-6 grādi. Turpmāk gaidāms siltāks un mitrāks laiks; pastāv gan neliela varbūtība, ka pēc pāris siltākām dienām no jauna pastiprināsies sals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!