Foto: LETA

Tuvākajās dienās centrālās un austrumu daļas upju baseinos sniega segas kušana turpināsies un upju notece lielākoties palielināsies, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Ledus segas biezums ir nevienmērīgs, daudzviet ir izskalojumi un ūdens uz ledus. Siltā laika ietekmē brīvdienās ledus sega kusīs, tādēļ uz ledus atrasties ir bīstami.

Kurzemes upēs ūdens līmenis lielākoties svārstīsies vai pazemināsies, bet atsevišķos upju posmos gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Lielupes baseinā ūdens līmeņi turpinās paaugstināties, Lielupes augštecē ir iespējama ledus sakustēšanās, kas izraisīs krasākas ūdens līmeņa svārstības, ledus iešana iespējama arī Lielupes baseina upēs.

Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmeņa kāpums turpināsies, siltā laika ietekmē var būt lokālas ledus sakustēšanās.

Aizvadītajā diennaktī Kurzemes upēs ūdens līmenis lielākoties pazeminājās, ūdens līmeņa kāpums turpinājās Abavā un Irbē. Ūdens līmenis turpina paaugstināties Lielupē, bet tās baseina upēs ūdens līmenis pazeminājās vai svārstījās, Misā turpinājās ūdens līmeņa kāpums. Lielupes augštecē applūdušas palienes. Gaujā ūdens līmenis lēni paaugstinās augšteces Valmieras posmā un lejtecē. Gaujas baseina upēs ūdens līmenis lielākoties svārstās.

Salacas augštecē ūdens līmenis turpina pakāpeniski paaugstināties, bet Salacas baseina upēs un Salacā pie Lagastes pazeminās. Daugavā aizvadītajā diennaktī turpinājās ūdens līmeņa paaugstināšanās upes posmā no Polockas līdz Vaikuļāniem, bet pārējā upē novērotas ūdens līmeņa svārstības. Daugavas baseina upēs ūdens līmenis pazeminās Ošā, Dubnā pie Sīļiem, Rēzeknē, Pededzē, Ogres lejtecē, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā.

Ūdens līmenis turpina paaugstināties Dubnā pie Višķiem un Aiviekstē. Aiviekstes baseinā applūdušas palienes.

Kurzemes upes lielākoties brīvas no ledus, bet Abavā pie Rendas nepilna ledus sega saglabājās šorīt, bet vēlāk sākās ledus iešana . Lielupi klāj ledus sega, vidustecē un lejtecē ūdens uz ledus, bet upes augštecē ledus jau vairākas dienas ir pacelts un pie Mežotnes izveidojušās piekrastes vaļumjoslas. Ledus biezums pie Kalnciema 23 centimetri.

Salacas baseina upēs gar krastiem piesalas. Gaujā no Velēnas līdz Valmierai ledus sega, pie Valmieras arī ūdens uz ledus. Straujākajos Gaujas posmos, kā pie Siguldas, gar krastiem piesalas, bet upes lejteces posmā izveidojušās piekrastes vaļumjoslas un ūdens uz ledus. Daugavā ledus sega, nepilna ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem no augšteces līdz Pļaviņām, tikai atsevišķos posmos ir piesalas (Krāslava, Vitebska).

Daugavā pie Suražas un Ullas piektdien izmērītais ledus biezums attiecīgi 27 un 21 cm, bet Daugavpils – Jēkabpils posmā vidējais ledus biezums ir 20-23 cm. Daudzviet uz Daugavas ledus ir sniegūdens lāmas vai ūdens uz ledus, dažos posmos plaisas ledus segā vai izveidojušās piekrastes vaļumjoslas. Daugavas baseina upēs ledus situācija ir atšķirīga. Straujākie upju posmi ir brīvi, vai gar krastiem tikai piesalas. Rēzeknē, Aiviekstē un Pededzē ledus sega ar lāsmeņiem vai ledus sega, vietām gar krastiem izveidojušās vaļumjoslas, uz ledus lielākoties ir ūdens vai sniegūdens lāmas, vēsta LVĢMC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!