Foto: LETA

Līdz 1. oktobrim drīkst iesniegt pieteikumus, lai nacionālās filmas izvirzītu prestižajai "Oskara" balvai nominācijā "Labākā ārzemju filma". Šogad bija jāizvēlas starp divām filmām, kuras atbilda ASV kinoakadēmijas kritērijiem – režisora Jāņa Streiča filmu Rūdolfa mantojums un latviešu režisora Māra Martinsona filmu Amaya ar starptautisko nosaukumu Hong Kong Confidential.

Tā kā kultūras ministrs Ints Dālderis (attēlā) šai nominācijai izvirzījis pēdējo, sabiedrībā jau aizsākušās diskusijas par šīs filmas atbilstību, bet filmu producents Andrejs Ēķis izplatījis publisku sašutuma vēstuli.

"Latvijas kultūras ministrs Ints Dālderis no politisko partiju apvienības Vienotība, protams, izvēlējās to, kas viņam šķita atbilstošāka Latvijas kultūrvēsturiskai tradīcijai - filmu par japāņu sievieti, Honkongu, rietumnieku Polu.

Varbūt šis stāsts, salīdzinot ar mūsu izcilā lielmeistara Jāņa Streiča filmu par latviskām tradīcijām un Rūdolfa Blaumaņa noskaņām, ir kosmopolītiskāks, bet nezinu, vai Latvijas nacionālo kultūru atspoguļojošs.

Protams, moderni ir režisoriem dzīvot citās valstīs, kaut vai Lietuvā - arī tā var uzņemt lieliskas filmas, kāda ir filma Amaya, bet nezinu, vai ASV Kinoakadēmijā tā vēstīs par latviešu kultūru, aktieriem un mentalitāti.

Latvijas kultūras ministrs ir izdarījis savu izvēli, dodot priekšroku kādas tautas kultūras tradīcijām, nezinu, vai arī viņa tauta, kas skatās filmas Latvijas kinoteātros, to vērtēs tāpat.

Lai arī ministrs ir izlēmis atbalstīt Honkongu, mēs ar režisoru Jāni Streiču turpināsim lepoties ar Latvijas kultūru un uzņemt filmas par savu dzimto pauguru, tepat Daugavas krastos, nevis tālajā Ķīnā.

Ja pasaule runās par Latviskām tradīcijām, mēs iegūsim kā valsts. Ja pasaule runās par Honkongu, arī iegūs valsts, tikai ne Latvija," teikts Andreja Ēķa paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!