Foto: Mango
Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa (attēlā) zina: ja sieviete grūtniecības laikā lieto mobilo telefonu, tas ietekmē bērna veselību. Gaidot dēliņu Ernestu, aktrise īpaši piedomājusi pie telefona lietošanas un nēsāšanas paradumiem.

"Kad pati gaidīju mazuli, īpaši piedomāju pie tā, cik daudz runāju pa mobilo telefonu, centos to kontrolēt. Nekad nenēsāju telefonu bikšu kabatā vai uzkārtu kaklā, kaut gan ikdienā man ļoti patīk likt telefonu kabatās. Grūtniecības laikā šo paradumu likvidēju, jo baidījos ietekmēt mazuļa attīstību," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta Lūriņa.

Aktrise iesaka visām grūtniecēm piedomāt pie sarunas ilguma un, ja ir sajūta, ka saruna būs ilga, labāk izmantot parasto telefonu vai norunāt tikšanos.

"Mobilie telefoni ietekmē mazuļu veselību un attīstību, jo jaunajām tehnoloģijām ir savi enerģijas viļņi un starojums. Šo faktu mēs ietekmēt nevaram un, arī to zinot, nevaram neko mainīt. Mobilais telefons ir kļuvis par mūsu dzīves neatņemamu sastāvdaļu, tomēr mēs varam to pielietojumu ierobežot," nosaka Lūriņa.

Aktrise uzskata, ka ikvienai lietai, gluži tāpat kā ikvienai rīcībai, ir melnā un baltā puse un nekas to neizmainīs. "Čūskas inde lielās devās ir nāvējoša, bet mazās var kalpot kā zāles. Tāpat ir ar mobilajiem telefoniem: mazās devās tie palīdz dzīvot, lielās - padara dzīvi atkarīgu no tiem un iespaido veselību," pārdomās dalās Lūriņa.

Aktrise uzskata, ka bērnam, uzsākot skolas gaitas, telefons ir nepieciešams, tikai Ditai gribētos, lai telefons, kas domāts bērniem, pilda tikai zvanīšanas funkciju, bez iespējas lietot internetu un spēlītes.

"Būtu jābūt speciāliem telefoniem, kas domāti bērniem, ar kuriem var piezvanīt, un ar to telefonu funkcijas beidzas. Mūsdienās telefonā iekšā ir gandrīz viss - brīžiem liekas, ka trūkst tikai putekļu sūcēja.

Manam dēliņam Ernestam nav sava telefona, bet tādu noteikti iegādāšos, kad viņš uzsāks skolas gaitas. Tā ir laba sajūta, ka zini, ka jebkurā brīdī vari piezvanīt un pārliecināties, ka viss ir kartībā. Galu galā mēs nedzīvojam guļbaļķu mājās lauka vidū, bet lielpilsētā, kur notiek dažādas negatīvas lietas," nosaka Lūriņa.

"Mobilais telefons un citi tehnikas sasniegumi nav lielākā bērnu problēma, kas ietekmē viņu uzvedību. Bērni dzimst ar uzmanības deficītu - to ietekmē vecāku straujais dzīves ritms un temps. Tas vairāk sasaucas ar bērna psiholoģiju, nekā tas, vai mamma grūtniecības laikā izmantojusi mobilo telefonu," uzskata Dita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!