Foto: F64
Trešdien aprit divi gadi kopš Vecrīgā notikušajiem 13. janvāra grautiņiem – pret 65 grautiņu dalībniekiem uzsāktas kriminālvajāšanas, cietušie no vainīgajiem vēlas piedzīt gandrīz 40 tūkstošus latu lielas morālās kompensācijas, bet sabiedrības viedoklis, protams, ir pretrunīgs.

Savulaik par sekssimbolu sauktais, sieviešu dievinātais aktieris Ivars Kalniņš (attēlā) sarunā ar izklaides portālu Mango neslēpj, ka sava darba un viesizrāžu dēļ ziņas par 13. janvāra grautiņiem palaidis garām, tomēr savs viedoklis par notikušo viņam ir.

"Zināmā mērā var teikt, ka viņi bija malači, jo parādīja savu protesta garu, tomēr graut nav celt, un es esmu pret graušanu. Ja nepatīk valdība un tās pieņemtie lēmumi, tad pašiem jāuzņemas atbildība, jo tauta vēl deputātus, un vajag domāt ātrāk," savu nostāju skaidro Kalniņš.

"Mēs neko nenosakām, tāpēc latviešu protesti ir muļķīgi. Parēķināsim, kas ir noticis pēc šī gadījuma - vai ir kaut kas mainījies, vai noticis kaut kas pozitīvs?" retoriski taujā Kalniņš.

Pieminot grautiņu gadadienu, Latvijā veikts pētījums, kurā noskaidrots, ka 58% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju būtu gatavi piedalīties dažādās protesta akcijās, piketos un demonstrācijās, tomēr, protams, to nedarīs. Bet ir gatavi.

Uz jautājumu, kāpēc latvieši ir tik pasīvi sava protesta gara paušanā, Kalniņš kā vienu no iespējamajiem izskaidrojumiem min to, ka Latvijā tīru latviešu ir ļoti maz, kā arī latviešu mentalitāti, ko gan nevajagot jaukt ar tizlumu, ko nereti minot kā galveno latviešu mentālā gara pazīmi.

"Tie, kuriem kaut kas nepatīk, lai iet un protestē. Ja cilvēkam ir sakrājies liels izmisums, tad ir kaut kas jādara, bet vajadzētu iztikt bez postažas. Es gribētu, lai latvieši kļūst par cēlāju tautu, nevis protestētājiem, kuri grauj visu jau uzcelto," atzīst Kalniņš.

Pats aktieris gan tautas protesta akcijās ielās diezin vai piedalītos. "Man jau no bērnības riebjas demonstrācijas un cita veida ielu teātris, ko lielākoties rīko viens politiskais spēks, lai kaut ko demonstrētu citu ideju pārstāvjiem.

Jau no bērnības es no šādiem pasākumiem izvairos, un arī šodien man pret ielu notikumiem ir divējāda attieksme, jo es neuzskatu, ka šāda veida teātris kaut ko dod. Ja vajadzētu, es atrastu citus veidus, kā parādīt savu attieksmi," skaidro Ivars Kalniņš un sarunas beigās novēl izklaides portālam Mango izaugt par lielu koku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!