Foto: EPA/LETA

Amerikāņu repa zvaigzne Kanje Vests (attēlā) nesen klajā laidis videoklipu savam jaunākajam skaņdarbam Monster – šo veikumu mūzikas kritiķi visā pasaulē jau atzinuši par vispretīgāko un atbaidošāko videoklipu ne tikai paša repera daiļradē, bet visā mūzikas vēsturē kopumā.

Videoklipā, kuru radījis režisors Džeiks Nava, attēlotas sievietes, kuras karājas pie griestiem piestiprinātās ķēdēs, bet pats reperis savas rīmes skandina ar norautu sievietes galvu rokās. Tāpat klipā redzama no ķermeņa atdalīta roka, bet kādā kadrā parādītas puskailas sievietes dīvānā ar acīmredzamām līķa sadalīšanās pazīmēm.

Mūzikas kritiķi Vesta garadarbam veltījuši asu kritiku, atzīstot šo klipu par pašu "netīrāko tā radītāja slimās iztēles augli", bet sieviešu tiesību aizstāvji tā veidotājiem pārmetuši seksismu un norādījuši, ka tajā sievietes tiek parādītas kā vienkārši "gaļas gabali".

Kāda amerikāņu sociālā eksperte Melinda Tankarda Reista pēc klipa noskatīšanās ne tikai paudusi publisku sašutumu par repera veikumu, bet arī uzsākusi parakstu vākšanas kampaņa, lai panāktu aizliegumu šo video translēt televīzijā.

"Nav pieļaujams, ka mūzikas industrijā kā likumīga izklaides forma tiek rādītas sieviešu sāpes, ciešanas un pazemojums," savu pārliecību paudusi Reista.

Daļa mūzikas ekspertu gan atzinuši, ka Vesta darbs ir tikai groteska, kas uzskatāmi attēlo slavenību kultu un slavas tīkotāju dvēseles tukšumu, kā arī norādījuši uz līdzību ar savulaik milzu popularitāti iemantojošo Maikla Džeksona klipu dziesmai Thriller, kurā bija redzami dzīvie miroņi.

Pret šiem slavinājumiem gan iebilduši citi kritiķi, norādot, ka Maikls Džeksons zārkā apgrieztos otrādi, redzot šādu savas idejas turpinājumu.

Neraugoties uz kritiķu asajiem un pretrunīgajiem vērtējumiem, repera uzticamākie daiļrades cienītāji jauno mūziķa veikumu novērtējuši kā satriecošu un skaistu mākslas darbu, bet pats Vests savu darbu attaisnojis ar klipā ietvertu frāzi: "Visi zina, ka esmu briesmonis!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!