Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ uz lielajiem ekrāniem nonākusī režisora Arvīda Krieva filma Dancis pa trim ir arī pašmāju mūziķa Kažas jeb Kārļa Būmeistera (attēlā) debija pilnmetrāžas kino - jaunākajā latviešu kara filmā puisis tēlo nacistu pulkveža adjutantu.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Kaža pēc filmas pirmizrādes neslēpj pārsteigumu, ka viņš filmā redzams tik daudz ainās, kā arī atzīst, ka nebija gaidījis, ka viņa tēls būs tik smieklīgs - tas bijis režisora nopelns, kurš devis skaidrus norādījumus, kamēr pašam Kažam ne vienmēr bijis skaidrs, kāpēc viņam jādara tieši tas.

"Nebiju lasījis visu scenāriju. Zināju tikai to, ka filma ir par Otro pasaules karu un to, ka man ir jātēlo šizīgs vācu maita," par iejušanos tēlā stāsta Kārlis un atklāj, ka bieži vien bijis tā, ka teksts viņam iedots tikai pusstundu pirms filmēšanas un tad steigā notikusi gatavošanās ainas uzņemšanai.

Lai gan pēc filmas jaunais mūziķis saņēmis daudz atzinīgu vārdu par savu tēlojumu, pats viņš ar savu darbu pilnībā apmierināts nav. "Man patīk labi aktieri, tāpēc, skatoties filmu, redzēju to, ka neesmu profesionāls aktieris. Ja man būtu bijis vairāk laika, es būtu vairāk piestrādājis un šo to uzlabojis, bet kā ir, tā ir," atzīst dziedātājs.

Gatavojoties savai lomai, Kaža īpaši padziļināti vēsturi nav pētījis, bet pagātnes notikumi viņam nav sveši. "Skolas laikos vēsture bija man mīļš priekšmets. Gan no tiem laikiem, gan no ģimenes stāstītā man šis tas ir palicis prātā, un pavisam dunduks filmēšanas laikā nebiju," smejas Kaža.

Filmā nacistu spēku pārstāvji parādīti visnotaļ ironiskā gaismā, un šo režisora skatījumu Kaža vērtē saprotoši.

"Es pats esmu gana ironisks, un tāpēc nesaskatu tajā neko sliktu. Nevienam nav noslēpums, ka nacisms bija šausmīgs ļaunums, bet ir pagājuši 60 gadi un var ļauties gaumīgai ironijai par to visu. Filmas mērķis nebija nevienu aizvainot, un, manuprāt, tas arī nav noticis," savu nostāju skaidro mūziķis, kura atveidotais tēls bija kaismīgs nacisma ideju un fīrera Ādolfa Hitlera pielūdzējs.

Stāstot par filmēšanos, Kaža atklāj, ka problēmas sagādājušās mazās ūsiņas, kuras visu laiku lipušas nost no virslūpas, turklāt tik daudz reižu kā filmēšanas laikā viņš nekad mūžā nebija izsaucis leģendāro nacistu frāzi "Heil Hitler!"

Gatavojoties filmai, Kaža ar nacistu līdera Hitlera tēla pētīšanu nav īpaši aizrāvies, bet nesen viņš nolēmis šo vēsturiski nozīmīgo personu iepazīt tuvāk.

"Nesen sāku lasīt Hitlera grāmatu Mein Kampf. Es to nelasu tāpēc, ka apbrīnoju vai glorificēju šo cilvēku, bet tāpēc, ka vēlos izprast šo ļaunuma sakni," skaidro puisis un smejas, ka precīzāk savu viedokli par Hitleru viņš varēs sniegt pēc pāris gadiem, kad būs ticis galā ar šo lasāmvielu.

Galerijā: ieskats filmas Dancis pa trim pirmizrādes ballītē kinoteātrī Rīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!