Foto: LETA
Ceturtdien, 26. maijā, savu 70 gadu dzimšanas dienu atzīmē komponists Imants Kalniņš, bet viņa meita, Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa (attēlā), kura dzimusi komponista laulībā ar aktrisi Helgu Dancbergu, atzinusi, ka Kalniņu neuztver kā savu tēvu.

"Varu runāt par apzināto mūžu un to, kādas ir mūsu attiecības tagad. Bet par to, kā nav bijis, negribu izdomāt. Bioloģiski tētis skaitās mans tēvs, bet es viņu tā neuztveru. Man aktuāli ir tas, ka mums ir līdzīga dzīves uztvere, mēs abi esam traki, tieši bezkompromisa miermīlīgi kaķi," savas attiecības ar tēvu sarunā ar izdevumu Ir skaidrojusi komponista populārākā meita.

Atskatoties uz bērnību, aktrise atzinusi, ka pārāk daudz no tās neatceras. "Jā, mums bija tētis, bet tas bija tētis, kuru netraucēt. Papiķītis komponē. (..) Paps piedalījās manā radīšanā, bet nav ģimene. Toties mēs visi kopā esam kaut kas cits - mēs esam banda. Un banda sevī ietver skatījumu pret pasauli, pret sabiedrību," atzinusi aktrise un atklājusi, ka šajā bandā ietilpst ne tikai viņas māte, brālis un māsa, pusmāsa Antuanete, tēta pēdējā sieva Agra un citi ģimenes locekļi.

Pēc Kalniņa un Dancbergas, kura bija komponista trešā sieva un dāvāja viņam meitu Danu un dvīņus Rēziju un Kristu, laulības izjukšanas meitene bijusi dumpinieciski noskaņota un mātei teikusi: "Ja es viņam neesmu vajadzīga, arī viņš man nav vajadzīgs!" - meitas un tēva attiecības uzlabojušās tikai, kad Rēzija pieaugusi, un tagad komponists savai meitai sniedz gan padomus, gan atbalstu.

"Bija kārtējā kļaksa interneta portālā, pretīgi komentāri, es braucu mašīnā, pārdzīvoju, zvanu tētim: "Papu, papu, nu, kāpēc viņi tā!?" Un viņš savā nazālajā brīnišķīgajā tonī pateica: "Tu neesi tā audzināta, lai rakātos pa mēsliem!" To es tagad vienmēr atceros, kad rodas kārdinājums iespaidoties no aprunāšanas," tēva sniegto atbalstu raksturojusi aktrise.

Rēzijas māte, atceroties laulību ar komponistu, atzinusi, ka kopdzīvē pēc visu trīs bērnu nākšanas pasaulē sākušās lielas grūtības, jo vīrs lielāko daļu laika veltījis mūzikai, nevis sadzīvei un bērnu audzināšanai, kā arī sācis aizrauties ar alkoholu.

Sadzīvisko problēmu dēļ Dancberga reiz pat gribējusi risinājumu rast radikālā ceļā - viņa stāvējusi uz Liepājas dzīvokļa balkona ar dvīņiem rokās un meitu Danu pičpaunā un domājusi: "Palaidīšu lidojumā bērnus un tad metīšos lejā pati."

Kad pieņemts lēmums šķirties, attiecību beigas arī bijušas smagas un aktrise katru dienu lūgusi Dievu, lai viss beigtos pēc iespējas ātrāk un nesāpīgāk. "Tagad es domāju - paldies Dievam, ka tā notika. Citādi es ar savu raksturu kopā ar viņu jau sen būtu baltās čībiņās," savulaik pieņemto lēmumu pārtraukt kopdzīvi ar komponistu izdevumam Ir komentējusi Rēzijas māte. 

Imants Kalniņš bijis precējies piecas reizes, un sievas viņam dāvājušas septiņus bērnus, no kuriem neviens nav dzimis ārlaulībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!