Foto: LETA
Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats (attēlā) ir spiests ar nožēlu secināt, ka Jāņi un Līgo svētki Latvijā diemžēl vairs netiek svinēti tā, kā to liek kristīgās un mūsu senču tradīcijas.

"Es par latviešu Jāņu svinēšanas tradīcijām varu pateikt tikai pāris vārdus - šos svētkus, kuru ideja varbūt bija labi domāta, latvieši ir pārvērtuši par dienu, kad piedzerties un darīt visādas nešķīstības," savu viedokli par svētkiem sarunā ar izklaides portālu Mango pauž Pujats.

Jau iepriekš kardināls ir izteicies, ka katoļu baznīcā šie svētki tiek svinēti, arī pats viņš Jāņus svin baznīcā un viņam kā jubilāram Jānim tiek uzlikts ozollapu vainags. "Bez šaubām, katoļu baznīca svin šos svētkus. Vieni no lielākajiem baznīcas svētkiem ir Jāņa Kristītāja svētki, un katru reizi baznīcā notiek dievkalpojums," atgādina Pujats.

Viņš cilvēkiem Jāņu svinībās iesaka ievērot senās paražas, piemēram, vīt vainadziņus un pušķot ar tiem govis, nevis pārmērīgi lietot alkoholu, lai pēc tam vēl sēstos pie stūres un radītu darbu policijai.

Tāpat Pujats iesaka jauniešiem nenodoties mītiskā papardes zieda meklēšanai un dzīvot pēc Dieva baušļiem, saglabājot šķīstību līdz laulībai, kā arī atkal un atkal uzsver, ka svētkus var svinēt arī bez grādīgo dziru lietošanas.

Diemžēl reālā latviešu Jāņu svinēšanas aina, kurā alkohols un papardes zieda meklēšanas prieki iet roku rokā, likuši kardinālam saprast, ka svētku pamatideja latviešu tautā ir zudusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!