Foto: F64

Skaistuma salona BB Binnija īpašniece Binnija Ārberga (attēlā) atklājusi, ka ik otrdienas dodas pie izcilā dzejnieka Imanta Ziedoņa, lai lasītu viņam priekšā dzejoļus, pierakstītu viņa diktētās vēstules un apdarītu citus intelektuālus darbiņus.

"Sevi varētu dēvēt par tādu kā Ziedoņa sekretāri, kas noformē un nosūta viņa rakstītās vēstules. Taču, kad Ziedonis tās diktē priekšā, man jāpaspēj pierakstīt tieši tā, kā viņš teicis, jo es neesmu tiesīga neko labot," savu darbošanos pie pazīstamā dzejnieka intervijā žurnālam Ieva atklājusi Binnija.

"Sākumā baidījos, ka nepaspēšu. Bet tagad esmu uzķērusi viņa savdabīgo un īpatnējo ritmu. Vispirms uzmetu tekstu, pēc tam nāku uz salonu, salieku pieturzīmes un vēstules izdrukāju. Kad Ziedonis tās personīgi paraksta, vēstules liekam aploksnēs, līmējam virsū markas un sūtām prom," stāsta Binnija.

Ziedoni salona īpašniece pirmo reizi iepazinusi caur viņa sievu Ausmu Kantāni, kura nākusi uz Binnijas salonu frizēties. Kad salonā sarīkota Ziedoņa diska Epifānijas prezentācija, Binnija palūgusi diska mūzikas autoram Raimondam Tigulam, lai viņš iepazīstina viņu ar dzejnieku. Liels bijis Binnijas pārsteigums, kad kādu laiku pēc iepazīšanās Ziedonis atnācis pie viņas uz salonu.

"Viņam rokās bija baltas rozes. Es no pārsteiguma zaudēju valodu," emocionālo pārdzīvojumu atceras Binnija. Dzejnieka dāvātās rozes viņa sakaltējusi, lai tās atkal kādreiz varētu paņemt rokās un gremdēties īpašajās atmiņās.

Bez vēstuļu noformēšanas Binnijas pienākumos otrdienu vakaros pie Ziedoņa ietilpst arī citi intelektuāli darbiņi.

"Šobrīd kopā ar Ziedoni ejam cauri viņa nepublicētajiem dzejoļiem. Es lasu priekšā viņa dzejoļus, un Ziedonis klausās, lai saprastu, kas jāīsina vai mazliet jāpārveido topošajam dzejoļu krājumam. Taču man ir tāda bijība, cieņa un vēl sazin kas pret Ziedoni, ka lāgā nemaz nevaru palasīt un vārdi ķeras.

Jā, pašlaik dzejnieks ir tāds lēnīgsnējs, bet viņa domas un inspirācija jau nekur nav pazudušas," Ziedoni apbrīno Binnija, atklājot, ka caur izcilā dzejnieka tekstiem viņā ir ienācis dievišķs pieskāriens, jo, viņasprāt, Ziedonis nav vienkārši cilvēks - viņš ir dievišķa būtne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!