Foto: F64

Populārais pavārs Elmārs Tannis (attēlā) savulaik augstā līmenī spēlējis futbolu, bet mazgāt traukus restorānā sācis jau 15 gadu vecumā. Pirms 18 gadiem pārcēlies no Kanādas uz Latviju, Tannis biznesā piedzīvojis gan veiksmes, gan maksātnespēju, tomēr šo gadu laikā krievu valodu nav iemācījies. Tiesa, reiz viņam šī nezināšana pat ļoti palīdzējusi.

"Smieklīgākais bija, kad mēs atvērām picēriju Ģertrūdes ielā. Ienāca viens krievu bandīts. Sāka ar mani runāt, es pretī: "Ņe poņimaju po russki". Paņēmām pārdevēju par tulku. Tas bandīts pēkšņi sāka smieties: "Es nekad neesmu to darījis ar tulku!" Atmeta ar roku un aizgāja. Tas bija 1992.-1993. gads, kad nevarēja saprast, kas te notiek," reketa laikus intervijā ar žurnālu Klubs atminējies Tannis.

Savulaik Tannis aicināts strādāt uz Krieviju, taču viņu šāds piedāvājums nav ieinteresējis, jo krieviski runāt viņš neprot - pēc viņa vārdiem, krievu valodā "visi tie burti tādi jocīgi".

"Kaut ilgi dzīvoju Latvijā, man ir tik maz saistības ar krieviem. Es necenšos kaut ko iemācīties krieviski tāpēc, ka nav bijusi tāda vajadzība. Man bija divi krievu draugi, kas ir vienkārši kolosāli cilvēki. Arī daudzi latvieši saka, ka krievi ir vēl foršāki nekā latvieši," intervijā stāsta pavārs.

Savukārt tā saukto krievu-latviešu problēmu Tannis skaidro ar ieilgušo politisko problēmu.

"Kas tas ir, ka mēs netiekam pāri pēdējam karam? Mēs nevaram būt multikulturāli, ja divas tautas netiek ar sevi galā un jūtas kā divas rases. Vajag krievus un latviešus kaut kā savienot kopā, lai mēs Latvijā varam dzīvot," ierosina Tannis.

"Čarlstonā nāk gan latvieši, gan krievi. Es to īsti nekad neesmu varējis saprast. Uz priekšu pa Ģertrūdes ielu ir Vinotēka, kur nāk krievi, latvietis tur neiederas. Ja būs par daudz latviešu, krieviem tas nepatiks, un otrādi. Es atveru restorānu, piezvanu krievu draugiem - davai, nāciet ēst! No desmit galdiņiem seši ir ar krieviem. Bet tādā gadījumā latviešiem tas nepatiks. Baigi jocīga valsts," secinājis Elmārs Tannis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!