Skandalozais pašmāju dziesminieks un publicists Kaspars Dimiters (attēlā) šī gada vasarā mēģināja atteikties no Latvijas pilsonības – šis nevardarbīgā protesta gājiens viņam neizdevās, bet, raugoties nākotnē, dziesminieks neslēpj, ka skats ir visai pesimistisks.

Publiski paziņojot par vēlmi atteikties no pilsonības un iegūt nepilsoņa statusu, Dimiters atklāja, ka iekūlies parādos, kurus, visticamāk, savas dzīves laikā viņam atmaksāt neizdosies, bet izklaides portālam Mango viņš atklāj, kā spēj vēl savilkt galus kopā.

"Izdzīvoju no Dieva žēlastības. Reizēm tiešām neticamā veidā. Nesen man desmit latus atsūtīja kāds draugs, invalīds no Kurzemes jūrmalas puses. Esam ciemojušies arī lombardā. Esmu taču bards, tātad daļa no vārda "lom-BARDS"," ironiski smaidot, atzīst Dimiters.

"Ar jaunāko dēlu periodiem esam radoši palīdzējuši arī Imantam Parādniekam. Paēšanai kaut kā sanācis, taču maksājumu lietas visās malās kļūst aizvien kritiskākas. Varbūt atslēgs elektrību, varbūt internetu. Viss kā visiem. Bet esmu gatavs totālam kraham. Kā nekad šo 20 gadu laikā, jūtos solidārs ar visiem, ko šis režīms novedis līdz vēl bēdīgākai situācijai," stāsta Dimiters.

Mūziķis norāda, ka atšķirībā no daudziem citiem viņam vienmēr paliek iespēja paņemt giču un spēlēt uz ielas, bet savs spēks esot arī lūgšanām - tieši šī iemesla dēļ 3. novembrī viņš kopā ar vecāko dēlu Jēkabu Reformātu baznīcā nolēmis atsākt vairāk nekā desmit gadus nenotikušos Krusta skolas lūgšanu vakarus.

"Mūsu zemei, visiem tās cilvēkiem ir vajadzīga pārcilvēciska palīdzība, lai izturētu to, kas mums vēl būs jāiztur. Tāds spēks pieejams tikai Dievā. Taču, ne lai paslēptos, izslēgtos Viņā, bet lai iedvesmoties, pamostos Viņā cīņai par tiem, kas pazemoti, degradēti, piesmieti, padzīti.

Kristus sacījis, ka "nav lielākā mīlestība par to, ja kāds savu dzīvību atdod par saviem draugiem". Visas manas balādes veltītas maniem draugiem, kurus pašus personīgi nepazīstu, taču ļoti pazīstu viņu sāpes," skaidro Dimiters.

Stāstot par saviem parādiem, Dimiters norāda, ka viņam tie esot tādi paši kā tūkstošiem citu Latvijas iedzīvotāju.

"Parādus ņēmu kultūrvēsturisku apsvērumu dēļ. Biju spiests pirkt vairāk zemes, kā vajadzēja, jo vecās koka skolas kalnu vien kaimiņš nepārdeva. Cerēju savām iespējām lieko zemi pārdot un kredītu dzēst, taču... Viss sanāca, kā banksteri plānoja - iekritām visi.

Starp citu, banka tikai tāpēc piekrita mani kreditēt, zinot, ka lielāko daļu zemes pārdošu. Kā brīvmākslinieks taču nevarēju pierādīt, ka spēšu veikt regulārus maksājumus no saviem ienākumiem. Tie man pārāk neregulāri un apjomos neaprēķināmi," radušos situāciju skaidro Dimiters.

"Parādus atmaksāt mana vienīgā cerība ir, daudzmaz izdevīgi pārdodot 46 hektāru lielo bankā ieķīlāto īpašumu Skujenes pusē," atzīst dziesminieks un norāda, ka parādu saistību dēļ viņam nebūtu arī bail nonākt cietumā, jo "tur sēž daudzi, kuriem vajadzīga iedvesma redzēt procesu motīvus dziļāk".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!