Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 15. martā, aprit tieši četrdesmit gadi, kopš uz kinoekrāniem iznāca leģendārā itāliešu-amerikāņu mafijas sāga Krusttēvs (The Godfather), kuras režisors ir Frensiss Fords Kopola.

Filma uzņemta pēc 1969. gadā sarakstītā Mario Pjūzo romāna Krusttēvs motīviem, kurš kopā ar Kopolu arī sarakstīja scenāriju filmai. Tiesa, Kopola nebija studijas Paramount pirmā izvēle - šis darbs tika piedāvāts Pīteram Bogdanovičam un Serdžo Leonem, kurš gan attiecās, jo vēlējās uzņemt savu gangstersāgu (Reiz Amerikā).

Krusttēvs tika nominēts 11 "Oskariem" un saņēma trīs statuetes (gada labākā filma, labākais aktieris Marlons Brando un labākais adaptētais scenārijs), un kopš tā laika tiek iekļauta gandrīz visos labāko filmu topos, tā ir atzīta par amerikāņu kultūras mantojumu, bet IMDb lietotāji to atzīst par otro izcilāko filmu kinematogrāfa vēsturē (aiz The Shawshank Redemption).

Bija paredzēts, ka "Oskara" balvai izvirzīs arī mūzikas autoru Nino Rotu, taču pēdējā brīdī viņa kandidatūru noņēma, jo tika atklāts, ka viņš aizņēmies motīvu no Eduardo de Filipo 1958. gada komēdijas Fortunella.

Producentiem izdevās filmai piesaistīt izcilu aktieru sastāvu - Marlonu Brando, Alu Pačino, Džeimsu Kānu (attēlā), Robertu Duvālu (visi četri par savām lomām bija nominēti "Oskaram"), Taliju Šairu, Daienu Kītoni un citus.

Sākotnēji gan dona Vito Korleones lomai bija plānots Lorenss Olivjē, savukārt uz Maikla lomu, kas galu galā tika uzticēta Pačino, pretendēja vesela slavenību plejāde - Roberts Redfords, Raiens O'Nīls, Džeks Nikolsons, Dastins Hofmans, Vorens Bītijs, Martins Šīns un citi.

Pačino, Kāns un Kītone par darbu filmā katrs saņēma 35 000 dolāru lielu atalgojumu, Duvāls par astoņām filmēšanās nedēļām - 36 tūkstošus, bet veiksmīgākais izrādījās Marlons Brando, kurš bija pirmā lieluma zvaigzne filmēšanas laikā - papildus 50 000 algai viņa kontraktā bija teikts, ka aktieris saņems 5% no filmas ienākumiem, tādējādi Brando tika pie 1,5 miljoniem dolāru.

Rezultātā ar 6,5 miljonu dolāru lielu budžetu filma nopelnīja 268 miljonus, kas ļāva divus gadus vēlāk uzņemt tās turpinājumu The Godfather: Part II, kas tika novērtēta gandrīz tikpat atzinīgi. Trešā daļa iznāca ievērojami vēlāk - 1990. gadā.

Video: Marlons Brando demonstrē, ko nozīmē aktiermāksla

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!