Foto: Shutterstock
Tievēšanai gadu gaitā radusies sava mitoloģija - daudzi svēti tic, ka banāns ir tievētājiem viskaitīgākais auglis, saldumi ir kategoriski aizliegti, savukārt glāze sarkanvīna veselībai nāk par labu. Parasti šī pārliecība rodas no draudzeņu sarunām, žurnālu padomiem un "britu zinātnieku atklājumiem". Tālāk apkopoti desmit populārākie mīti par diētām un skaidrojumi, kāpēc tie neatbilst patiesībai.

Jo mazāk kaloriju, jo veselīgāks ēdiens

Olīvu, linsēklu un citas augu eļļas satur līdz 1000 kalorijām 100 gramos. Tai pašā laikā tās uzskata par ļoti veselīgām, piemēram, daudzi dietologi iesaka izdzert karoti olīveļļas pirms jebkā cita ēšanas. Šīs eļļas iesaka izmantot arī salātiem, lai arī tajās ir vairāk kaloriju nekā speķī. Ar kalorijām bagāts ne vienmēr nozīmē kaitīgs.

Galvenais ir atcerēties, ka uzņemtajam kaloriju skaitam vienmēr jābūt mazākam par patērēto kaloriju skaitu.

Veselīgs dzīvesveids ir mūžīga diēta

Mēs bieži uzskatām, ka gaidāma bezgalīga sevis ierobežošana, atteikšanās no desertiem un pastāvīga kaloriju skaitīšana. Patiesībā tā nepavisam nav: par diētu tomēr uzskata ēdienkartes ierobežošanu uz laiku, parasti ar konkrētu mērķi, piemēram, atbrīvoties no diviem kilogramiem vai uzlabot veselību.

Turklāt vairākums diētu parasti veido dīvainas produktu kombinācijas: griķu biezputra ar kefīru, kafija brokastīs, tomāts pusdienās un tā tālāk. Diez vai kāds vēlētos tā pārtikt visu dzīvi, bet veselīgs dzīvesveids taču nav uz nedēļu, bet gan uz visiem laikiem. Pareiza ēšana nenozīmē badošanos, toties paredz daudzveidību, veselīgus un garšīgus produktus, kurus vienkārši jāiemācās izraudzīties un pagatavot.

Viss vakarā apēstais pārvēršas taukos

Viss, ko apēdīs Pelnrušķīte, pārvērtīs viņu par ķirbi, tikai ar nosacījumu, ka tās būs liekas kalorijas. Šīs leģendas rašanās tomēr ir loģiski izskaidrojama: uz vakara pusi cilvēks, visticamāk, jau apēdis visas pieļaujamās kalorijas, bet lieko organisms pietaupīs tauku veidā. Turklāt vēlēšanās iedzert tēju ar cepumiem vai apēst kaut ko kaitīgu parasti rodas tieši vēlu vakarā.

Tomēr, ja dienas kaloriju norma vēl nav pārsniegta, var mierīgi kompensēt nepaspēto: nav tiešas saiknes starp kalorijām un to uzņemšanas laiku. Tiesa, tāds ēšanas režīms neapšaubāmi kaitē kuņģim.

Trekns ēdiens ir kaitīgs

Ikdienas ēdienkartē taukiem jāveido 30 procentus. Bez tiem organisms nespēj uzņemt nekādus taukos šķīstošus vitamīnus, bez tiem nevar pastāvēt organisma šūnas. Pat pusi smadzeņu veido tauki, tāpēc nepadariet tos par galveno ienaidnieku. Bez pietiekama daudzuma tauku cilvēkam izkrīt mati, lūzt nagi, āda kļūst sausa, ātrāk veidojas grumbas, turklāt vēl tauku trūkums nebūt negarantē slaidumu.

Tāpēc tā vietā, lai maniakāli pārietu uz beztauku produktiem, aprēķiniet organismam dienā nepieciešamo tauku daudzumu un turieties pie iegūtā apjoma.

Ķermenī nav jābūt taukiem

Tamlīdzīga pārliecība noved pie anoreksijas, nevis pie kaut kā laba: tauku slānītis vienkārši ir nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai. Tauki vajadzīgi normālai nieru darbībai, pat tauku nogulsnes uz sieviešu gurniem ir lietu dabiskā kārtība, bet meitenes ar pazeminātu ķermeņa masas indeksu izskatās nobadinātas, nevis pievilcīgas.

Lai atbrīvotos no liekajiem tauku uzkrājumiem, noderēs kardioslodzes, kas vienmērīgi sadedzina taukus organismā tur, kur tie patiešām nav vajadzīgi. Un jāatceras, ka tauku uzkrāšanās vietas ir atkarīgas no auguma individuālajām īpatnībām.

Viss saldais ir kaitīgs

Ierobežotos daudzumos cukurs ir visnotaļ pieņemams produkts. Sievietēm ārsti rekomendē nepatērēt vairāk nekā četras piecas karotītes cukura dienā. Tikai jāatceras, ka runa ir par pievienoto cukuru, un nedrīkst aizmirst, ka cukurs ir praktiski visur, tostarp rupjmaizē, kečupā, majonēzē un tā tālāk.

Veikalos jāpēta etiķetes: fruktoze, saharoze, maltoze, kukurūzas sīrups tas pats cukurs vien ir, tikai maskētā veidā. Pārlieku liels cukura daudzums patiešām veicina liekā svara rašanos, kaitē zobiem un var izraisīt dažādas slimības, bet gabaliņš tumšās šokolādes, daži āboli, sauja žāvēto augļu vai pat banāni, kurus mēs diezin kāpēc uzskatām par ļoti kaitīgiem augļiem, par ļaunu nenāks.

Daži produkti ļauj notievēt

Ēst un notievēt, protams, ir daudzu sapnis. Tomēr akli ticēt tam, ka, ēdot ananāsu, papaiju, greipfrūtu, ķiplokus un jūraszāles, tauku nogulsnējumi brīnumainā kārtā no vidukļa pazudīs, tomēr nevajadzētu.

Nav tādu produktu, kas tiešā veidā sadedzinātu taukus. Ir izgudrotas diētas, kas paātrina organisma vielmaiņu, pateicoties īpaši sastādītai ēdienkartei. Bet ananāsa gabaliņš, kas uzkosts pēc burgera, nepalīdzēs.

Veselīgs ēdiens ir ļoti dārgs

Neveselīgs ēdiens ir ievērojami dārgāks, jo īpaši, ja jau iepriekš apdomāt iespējamās sekas. Savukārt veselīga ēdienkarte ietver ne tikai sparģeļus, artišokus un ikrus kā ikdienas produktus. Daudzi veselīgi produkti, tieši pretēji, nemaksā dārgi un ir ātri pagatavojami. Daudzi pākšaugi, putraimi, sezonālie augļi un dārzeņi ir lēti un ļoti veselīgi. Arī jebkurā diētā iekļautā vistas gaļa vienmēr izmaksās lētāk nekā šķēlītēs sagriezta desa vai kūpināts šķiņķis.

Mazās devās alkohols ir veselīgs

Alkohols izraisa atkarību un satur ļoti daudz kaloriju. Leģenda par glāzi sarkanvīna radās mūsu vājību attaisnošanai. Jā, labs vīns satur bioflavonoīdus, bet veselīgu vielu glāzē vīna jebkurā gadījumā ir mazāk nekā kaitīgo, jo īpaši tādu, kas kaitē aknu veselībai. Gribat bioflavonoīdus? Ēdiet vīnogas un mellenes, bet alkoholu atstājiet svētku reizēm.

Pretcelulīta krēmi palīdz notievēt

Visi pretcelulīta un taukus dedzinošie krēmi, gēli, ziedes un citi brīnumlīdzekļi ir efektīvi tikai apvienojumā ar treniņiem un pareizu ēšanu. Vienkārši saziežoties kaut ar pašu dārgāko krēmu un apguļoties uz dīvāna, nekas nenotiks. Toties kosmētisko līdzekļu kombinācija ar fizisku slodzi, kas turklāt tiek darīts regulāri, uzlabojumi problēmzonās tiešām parādīsies ātrāk, nekā tikai trenējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!