Foto: DELFI

Grupa PeR (attēlā) turpina gūt straujus panākumus ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās – nupat mūsu puiši sajūsminājuši lietuviešus un turpina iekarot Dāniju. Lai skanētu labāk, Ralfam Eilandam un Edmundam Rasmanim pievienojušies vēl trīs mūziķi, bet grupas nosaukums, kas radās no sākotnēji trīs dalībnieku vārdiem, ieguvis citu nozīmi.

"Lielos koncertos uzstājamies četru vai pat piecu cilvēku sastāvā - mums pievienojas basists un ģitārists, reizēm pat bundziniece. Nu jau PeR ir kā liela ģimene - lai gan grupas seja joprojām ir divi cilvēki, arī pārējie dalībnieki ir vienlīdzīgi ar mums," sarunā ar DELFI Izklaide izmaiņas, kas laika gaitā notikušas PeR sastāvā, skaidro Eilands.

Ģitāru puišiem piespēlē talantīgais šī amata meistars Jegors Kovaikovs, ko puišiem rekomendējuši citi mūziķi, bungas - Nellija Bubujanca, bet basu - lietuviešu puisis Artuts Burke. Eilands pieļauj iespēju, ka nākotnē PeR sastāvu papildinās arī taustiņnieks.

Tomēr fani var neuztraukties - visa pamatā paliks beatbox. "Beatbox nekur nepazūd, un tas, ka skanējumam pievienojas instrumenti, tikai papildina beatbox skaņas," skaidro Eilands.

Puiši pirms pieciem gadiem puiši uzsāka muzicēt trijatā, un nosaukums PeR radās kā trīs grupas dalībnieku - Pētera, Edmunda un Ralfa - iniciāļu apvienojums. Nu Pēteris Upelnieks jau labu laiku pametis grupu, lai veidotu solo karjeru, un nosaukums līdz ar to ieguvis citu skaidrojumu.

"PeR tulkojam kā Please Explain the Rythm. Pēc Pētera aiziešanas no grupas nosaukumu nemainījām - manuprāt, jānotiek nezin kam, lai grupa mainītu savu nosaukumu. Please Explain the Rythm jeb Lūdzu, paskaidrojiet ritmu - šis nosaukums atbilst mūsu esamībai Latvijā, kur ar beatbox ir, kā ir," stāsta Ralfs.

Puisis atklāj, ka, muzicējot divatā ar Edmundu, jūtas lieliski, un Pēteri vairs grupā puiši atpakaļ neņemtu. "Ja kaut ko reiz esi izlēmis, tad esi izlēmis, nekāda svaidīšanās pa grupām nenotiks. Pētera lēmums bija aiziet no grupas, un tā tas arī paliks," stingra ir Eilanda nostāja.

PeR panākumiem Pētera aiziešana nudien netraucē - grupas slava turpina tikai augt. Nupat grupa atgriezusies no Lietuvas lielākā mūzikas festivāla Karklė Live Music Beach, kur kļuvuši par galvenajām zvaigznēm.

"Lietuvas neatkarīgais mūzikas kritiķis mūs vienīgos novērtēja ar piecām zvaigznēm - pat Mumiy Troll tika tikai divas zvaigznes," var palepoties Eilands, atklājot, ka lietuvieši varen iemīļojuši PeR un, kas interesanti, pieprasa pavisam cita stila repertuāru nekā pašmāju mūzikas gardēži.

Grupas pēdējais singls Soulshaker jau skan arī Dānijas radiostacijās un sācis iekarot turienes topus, bet kā nākamos lielos mērķus PeR sev nosprauduši vērienīga piecu gadu jubilejas koncerta nospēlēšanu jau šoruden un intensīvu gatavošanos Eirovīzijai.

"Ārzemju mūzikas kritiķi mūs ļoti labi novērtē - domāju, ka esam gatavi nopietnai cīņai starptautiskajā Eirovīzijā," uzskata Eilands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!