Foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis (attēlā) kā sociālantropologs lieliski apzinās, ka tradicionālā nukleārā ģimene mūsdienās zaudējusi savu nozīmi, turklāt atzīst, ka moderno tehnoloģiju attīstība ietekmējusi arī viņu pašu – savu otro sievu Ķīlis atradis interneta čatā.

"Es jau tikai fiksēju situāciju. Nukleārā ģimene ir tāda, kur dzīvo kopā heteroseksuāli vīrietis un sieviete un ar viņiem - viņu kopējie un tikai kopējie bērni. Bet paskatieties uz šķiršanās datiem - atkal ir šķīrušies vairāk nekā iepriekšējos gados!

Brīdī, kad jūs noslēdzat laulību, jūsu izredzes kopā nodzīvot dzīvi ir astoņpadsmit no simt. Tas nav nekas traģisks, tā vienkārši ir tāda sabiedrība. Kopdzīves formu maiņa," intervijā žurnālam Ieva skaidro ministrs, kurš šo situāciju saista arī ar mūža garuma palielināšanos.

"Sabiedrības struktūra ir mainījusies. Vienkārši jāpadomā par elementāru lietu - cilvēki pašlaik dzīvo daudz ilgāk, nekā pirms 50, 60 un simts gadiem. XIX gadsimta vidū, nukleārās ģimenes modeļa rašanās laikā, cilvēka mūža vidējais ilgums bija no 40 līdz 45 gadiem. Vienkārši nepietika laika vairākām partnerībām.

Tagad mēs dzīvojam 80 un 90 gadu ilgu mūžu, un tas ir milzīgs laiks, kurā cilvēka dzīvē notiek lielas pārmaiņas. (..) Mēs dzīvojam ilgāk, tas nozīmē, ka vairāk jāstrādā un ilgāk sevi jānodrošina. (..) Tas nozīmē, ka vairs nav nepieciešamības turēties kopā, lai izdzīvotu. Laiks, kad kopdzīve bija izdzīvošanas jautājums, neatgriezīsies.

Tie, kas dzīvo kopā visu mūžu, nedara nepareizi, tā ir viņu izvēle, un daudziem tas arī izdodas, bet nevajag uzskatīt, ka visiem tā jādzīvo. Tas nav iespējams," skaidro sociālantropologs, ikkurš bērnībā saukts par Robčiku vai Ķiļķenu.

Pats Ķīlis ir precējies divas reizes, un viņam ir trīs bērni - Emīls, Marta un četrus gadus veca meitiņa Sofija Elizabete. Šķiršanos viņš sauc par "vienu no pareizākajiem lēmumiem mūžā", bet ar otro sievu Agitu Ķīlis iepazinies internetā.

"Es zinu vēl diezgan daudzus pārus, arī mūsu tuvu draugu vidū, kas sameklējuši viens otru internetā. Jūs jau neapprecaties internetā, internets vienkārši ir veids, kā iepazīties. (..) Pēc iepazīšanās internetā jūs tiekaties, novērtējat, iepazīstat, un tā, manuprāt, pat ir daudz dziļāka un precīzāka izlase. (..) Tā ir skaidra izvēle - ļoti raksturīga un pareiza XXI gadsimtam.

Jo stāsts jau ir par partnerību, nevis vienas nakts sakariem! (..) Jā, internetā var sameklēt partneri, lai aizietu vakariņās un pārgulētu, bet var arī atrast cilvēku nopietnai partnerībai," secinājis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!