Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērni tiek uzskatīti par milzīgu laimi un sievietes dzīves piepildījumu. Tomēr daudz ir arī tādu sieviešu, kuras apzināti atsakās no mātes lomas, turklāt viņu skaits katru gadu kļūst lielāks. Sociologi noskaidrojuši, kādi ir galvenie iemesli, kāpēc sievietes nevēlas dzemdēt bērnus.

Finanses

Biežākais iemesls, kāpēc sievietes izlemj nedzemdēt, ir nepietiekami laba materiālā stāvokļa apzināšanās. Daudzas sievietes ir pārliecinātas, ka bērns prasa milzīgus finansiālos ieguldījumus, un baidās, ka nespēs nodrošināt mazulim visu labāko un pietiekamā daudzumā.

Mātes instinkta trūkums

Lai gan mātes instinkts ir rietumu sabiedrībā mākslīgi konstruēts jēdziens, stereotipiski tiek uzskatīts, ka tāds tomēr pastāv. Ņemot vērā populārāko šī jēdziena definīciju, izrādās, ka aptuveni sešiem līdz septiņiem procentiem sieviešu nav iedzimta mātes instinkta. Tādas sievietes ir pārliecinātas, ka nav jēgas dzemdēt bērnus, ja nespēj pret tiem izjust mīlestību.

Karjera

Ļoti bieži kā iemeslu lēmumam nelaist pasaulē bērnus sievietes min vēlmi veidot karjeru. Vecumā, kad sievietes organisms ir visgatavākais bērna ieņemšanai, iznēsāšanai un dzemdēšanai, pirmajā vietā izrādās darbs. Tāpat nereti notiek tad, kad sieviete beidzot izlemj kļūt par māti, izrādās, ka šī iespēja jau ir nokavēta.

Audzināšanas iemaņu trūkums

Daudzas sievietes, kuras izlemj dzīvot bez bērniem, ir pārliecinātas, ka bērnu audzināšana ir vesela zinātne, tāpēc izaudzināt normālu bērnu bez īpašām zināšanām un prasmēm nemaz neizdosies. Tai pašā laikā miljoniem citu sieviešu apgūst audzināšanas iemaņas procesa laikā, un tas viņām netraucē izaudzināt brīnišķīgas atvases.

Bailes no dzemdību sāpēm

Gandrīz 15 procenti bezbērnu sieviešu kā iemeslu šādam lēmumam min nepārvaramas bailes no sāpēm, kas gaidāmas dzemdību laikā. Pēc pirmajām dzemdībām gan lielākoties šīs bailes mazinās.

Bailes no atbildības

Gandrīz astoņi procenti sieviešu, kuras nevēlas bērnus, baidās dzemdēt slimu mazuli vai šaubās par savām spējām tikt galā ar atbildības nastu, kas saistīta ar jauna cilvēciņa ienākšanu pasaulē.

Nestabilas attiecības vai partnera neesamība

Tēva instinkta, kā izrādās, nav līdz pat 93 procentiem vīriešu. Daudzas sievietes kritiski novērtē savus partnerus no šī viedokļa un saprot, ka bez vīrieša atbalsta viņas nespēs izaudzināt bērnu. Daļa sieviešu atliek bērna laišanu pasaulē līdz piemērota partnera ienākšanai viņu dzīvē, bet tās, kuras apmierina citas esošā partnera īpašības, pavisam atsakās no domas kļūt par māti.

Negatīva dzīves uztvere

Daudzas sievietes nevēlas dzemdēt, jo jūtas nelaimīgas un negrib padarīt nelaimīgu arī savu bērnu. Psihologi apgalvo, ka šādām sievietēm ir nopietnas psiholoģiskas problēmas, tāpēc kategoriski iesaka sekot savam lēmumam nedzemdēt. Viņām vispirms jāatrisina pašām savas problēmas, lai pēc tam, ja rastos tāda vēlēšanās, varētu kļūt par māti un izaudzināt veselīgu bērnu.

Slikta pieredze ar saviem vecākiem

Daļai sieviešu, kuras apzināti izlēmušas palikt bez bērniem, bijusi negatīva pieredze attiecībās ar pašu vecākiem, jo īpaši - mātēm. Psihologi brīdina, ka pateicības gaidīšana no vēl nedzimušiem bērniem ir bīstami maldi. Turklāt bērna dzemdēšana tikai tāpēc, lai sagaidītu pateicību, gandrīz simtprocentīgi nesīs vilšanos.

Vienkāršs egoisms

Dažas sievietes uztver bērnus nevis kā dzīves pieredzes normālu sastāvdaļu, bet gan kā nastu, kas traucē baudīt dzīvi. Šāds viedoklis bieži raksturīgs infantila rakstura cilvēkiem. Pēc psihologu domām, daudzu mūsdienu cilvēku problēma ir tā, ka viņi neizprot dzīves daudzveidīgumu - dzīvē var netrūkt interesantu tikšanos, nodarbošanos, karjeras un draugu, un bērni tam visam nepavisam nav šķērslis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!